Har vi redan tappat greppet?

De problem vi hade med bilbränder, bomber och skjutningar innan pandemin har inte försvunnit, snarare har de ökat.

Som man sår får man skörda. Den kriminalitet vi ser i dag är ett resultat av decennier av misslyckanden på många områden. Alla förstår nog allvaret men ändå uteblir lösningarna. Det beror förstås på att för att göra rätt måste man våga titta på vad som gick fel och vilka som står bakom gängkriminaliteten och varför man dras till den.

Mycket beror också på att styrande sossar och miljöpartister alltid kommer undan med att de varit naiva. Sak samma hur många mord, bilbränder, skjutningar eller bomber. De får sitta kvar och vara naiva. I snart sex år har de varit naiva och lika länge har andra politiker påpekat deras naivitet. Det är absurt så det förslår.

Det har nära nog blivit en naturlag att skjutningar och bombdåd ska avlösa varandra i Sverige 2020. Det går att förändra men då behöver vi politiker som slutar upp med att oroa sig över vad motståndarnas väljare/politiker ska tycka eller känna.

Vi behöver en helt annan politisk beslutsamhet än vad sossar och miljöpartister har att erbjuda. De har haft sedan 2014 på sig att visa att de har mer att ge än att vara naiva. Vi väljare har haft sedan 2014 på oss att visa att vi vill ha mer än naivitet. Det är därför inte så märkligt att skjutningarna och sprängningarna avlöser varandra. Det tycks inte finnas någon bortre gräns för väljare eller politiker i hur många bomber, skjutningar eller bilbränder som inträffar. Allt lunkar på som vanligt. Politiker skriver upprörda inlägg på våra sociala medier och väljare fortsätter att rösta på S och MP.

Ett skrämmande exempel som borde få alla att vakna till är 22-åringen som är en så kallad fokusperson som poliser i Malmö visar stor uppmärksamhet. Han försattes nyligen på fri fot av tingsrätten. Tio dagar efteråt anhölls han igen. Den gången misstänkt för grovt olaga hot på Emporia i Malmö. I söndags häktades han igen. Det var tredje gången på tio månader. Borde inte en sådan individ sättas bakom lås och bom, för länge sedan?

Och därför växer våldet och vinner mark för var dag som går. Omfattningen är nu så stor att man pratar om enklaver, det vill säga, områden dit den svenska staten inte längre når. Det är illa att det finns områden där svensk lag inte gäller.

Har vi redan tappat greppet? Igår sattes 19 bilar i brand och under natten placerades en bomb utanför ett kommunhus. Snart är det helt enkelt försent att få stopp på den här utvecklingen.

Vid sidan av löst sammansätta gäng har en klanbaserad gängkriminalitet vuxit fram. Klankriminaliteten är mer systemhotande än löst sammansatta gäng. Enheter baserade på blodsband blir betydligt mer slutna; man föds och socialiseras in i en släkt som man aldrig i livet sviker och förråder, oavsett om man själv är kriminell eller inte.

Det riktigt obehagliga är att vi inte kan lita på att svenska politiker verkligen förstår allvaret. De har hitintills negligerat problemet, ja negligerat. Olika politiska utspel om att man nu måste göra något är faktiskt inte att ta tag i kriminaliteten.

Stefan Löfven kommer väl göra det han brukar göra när kriser uppstår, tillsätta någon utredning. Anders Lindberg gör det han brukar göra. Skriva en text om hur bra Löfven är. Lena Melin likaså. Morgan Johansson kommer inte vara sämre. Det har gått snart två år sedan han deklarerade att skjutningarna hade minskat. Hans förmåga att skönmåla och fara med osanning kommer gå till historien.

Handgranater kastas, rena avrättningar på offentliga platser och människor blir bokstavligt talat torterade. Brott som man tidigare förknippade med krigsdrabbade områden eller länder med stora knarkkarteller inträffar i Sverige nu. Men Morgan Johansson ser positiva förändringar ingen annan ser eller upplever.

Jag förstår att det inte finns någon enkel eller snabb lösning men borde vi börja med att spärra in de avskum som ligger bakom vidrigheterna? Nej se det går inte därför att sittande regering lyssnar politiker som Linda Snecker. Alla som anser att brott måste bekämpas med att låsa in kriminella är okunniga gnällspikar som inte förstått att brottslingar inte mår bra av att sitta i fängelse. (Om man inte är en torsk förstås, då ska man buras in och nyckeln kastas bort).

Det begriper vem som helst att det inte är särskilt rehabiliterande att sitta inlåsta och utveckla sina kriminalitet. Men handen på hjärtat. Är det verkligen något vi i första hand måste bry oss om? Borde vi inte i första hand tänka på brottsoffren och samhället i stort, och mindre på vad som är bäst för gärningsmannen? Det går trots allt inte att argumentera mot det faktum att det är svårt för kriminella att skada andra när de sitter bakom lås och bom. Och det borde med tanke på utvecklingen i Sverige räcka långt.

https://www.aftonbladet.se/a/dOXQL1


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “Har vi redan tappat greppet?

 1. Patrik Axelson

  Alt fler kan listan med försummelser och misslyckande utantill, den lång – mycket lång.
  Hur kan ett land falla så kapitalt, vad har vi kvar?
  Att kräva fängelse för bilbrännare, knivrånare, rånare och ungdomar som förnedrar och misshandlar hjälper inte.
  Trots våningssängar och kraftiga straffrabatter DET FINNS INGA LEDIGA FÄNGELSEPLATSER.
  DET FINNS HELLER INGA LEDIGA HÄKTESPLATSER trots två i varje rum.
  Rättsväsendet är dimensionerat för ett Sverige som fanns för 30 – 40 år sen.
  Ja det är hög tid för ett paradigmskifte.

Kommentarer är stängda.