Ett sanningsministerium?

Ja det är sannolikt att det är just det vi ser etableras nu. Det finns all anledning att oroa sig över förslaget att inrätta en ”ny myndighet för psykologiskt försvar”.

Man säger vilja värna det demokratiska samhället, den fria åsiktsbildningen samt Sveriges frihet och oberoende”. Man behöver inte tänka efter särskilt länge för att inse att en statlig myndighet som i praktiken kommer ägna sig åt att kartlägga åsiktsbildning och påverkan har något fuffens för sig.

Svenska myndigheter kartlägger redan opionionsbildare: SD-nära nätsajter, men även moderata och kristdemokratiska debattörer som slunkit med på ett hörn. Vi kan alltså redan nu veta vad det här sanningsministeriet kommer ägna sig åt. De kommer avgöra vad som här ensidigt? Vad som är ett missvisande sammanhang? Om det är vinklat. Om det är desinformation. Om det är fel bild av Sverige som förmedlas.

Vi har upprepat sett att när man inte kan slå hål på opinionen tar man först till lögnen och sedan att försöka begränsa vad som sägs, som ett vapen. Ett sanningsministerium blir det ultimata vapnet. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå tänka att en statlig myndighet som ägnar sig åt att kartlägga åsiktsbildning och påverkan kommer bli ett hot mot vår rätt att yttra oss.

Allt som påminner om ett sanningsministerium eller en kartläggning av de egna medborgarnas politiska preferenser kommer, med rätta, leda till att den svenska statens framställer sig själva som diktatoriska.

https://www.gp.se/…/g%C3%A5-inte-i-den-ryska-f%C3%A4llan-1.…


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *