Vi hade kunnat räddat fler

Äldreomsorgen var innan Corona satt på undantag. Det larmades kors och tvärs om missförhållanden och resursbrist men ingen lyssnade. Förtvivlade anhöriga och äldreomsorgspersonal kom aldrig genom bruset men kanske de gör det denna gång.

Men så det har kostat i människoliv. Ett monumentalt svek som säger oss något om vad Sverige kommit att bli för land.

IVO har noterat allvarliga brister på en tiondel av 1.045 verksamheter inom äldreomsorgen som de har gjort en inledande tillsyn av. Ett exempel är smittad personal som beordrats att arbeta. Och de allvarliga anmälningarna blir fler.

Ja, de kommer bli fler men likväl är sveket ett faktum. För de som byggde den välfärd som vände dem ryggen intill döden är det försent för. Men kanske deras död kan rädda äldre i framtiden. Jag hoppas det. Jag hoppas att alla förstår att de tvingades mista livet innan man såg dem och deras anhöriga hörsammades.

https://www.dn.se/…/ivo-bade-halsa-och-liv-hade-kunnat-rad…/


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

3 tankar på “Vi hade kunnat räddat fler

 1. peter kostin

  konspirationsteori: Det har under de senaste åren påpekats att den äldre befolkningen kostar mer än invandringen .
  Bara gamlingarna dör bort så får vi bort bromsklossen som motsäger sig invandring.
  Om gamla dör blir det fler bostäder och jobb. (folk är skamliga nog att jobba tills dom närmar sig 70.
  Man under ett antal år har vi hört rapporter om hur de gamla bemöts. Oätlig mat och dåligt omhändertagande. Om jag inte minns helt fel så har väl gamla dött av näringsbrist. Men det har inte gått fort nog. Så nu kom covid-19 till politikernas lycka. “I region Västernorrland har 15 personer avlidit i covid-19, 10 av de personerna har avlidit på äldreboenden och aldrig vårdats på sjukhus trots att det inte saknas platser. En medveten strategi, enligt smittskyddsläkaren Hans Boman.” Undrar om ordern kom från regeringskansliet? Nu säger jag inte att regeringen mördar äldre, absolut inte, men dom kan göra det

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/smittskyddslakaren-att-folk-i-dor-covid-19-utanfor-sjukvarden-ar-en-medveten-strategi

 2. ulf

  Bara en dåre litar på den regering som nu försöker skylla på allt och alla men inte klarar att ta det ansvar man är tillsatt för att göra.Ynkryggar.
  Många avlidna hade kunnat räddas men man gjorde inget……..de har nedrustat Sverige till ett u land avskytt av övriga länder.

Kommentarer är stängda.