“Lyckade” Operation Rimfrost läggs ner

| 1 juni, 2020

Den 15 juni lägger polisen ner den beryktade operationen ”Rimfrost”. Den operationen som startade i november 2019 och skulle enligt polisen när den startade minska antalet gängrelaterade skjutningar och sprängningar i stort sett ner till noll.

Men hur har det egentligen gått, har polisen minskat antalet skjutningar och sprängningar?

Tittar man på det rent statistiskt så har operationen haft mycket små inverkningar. Under de fem månaderna före ”Rimfrost” 12 personer till döds.

Under de fem månader operationen varit igång så har 25 personer mist livet.
Så hur lyckad har ”Rimfrost” egentligen varit?
Förvisso kan polisen säga att de minskat antalet skjutningar från månaderna innan från 142 ner till 135.
Men är det en minskning som är något att yvas över?
Tittar man sen på antalet sprängningar så är inte den minskningen heller så stor från månaderna innan, från 131 ner till 105.
Men med tanke på att operationen fått så stor medial uppmärksamhet så frågar man sig om man inte kunde förväntat sig mer av operationen?

När SVT Agenda varit i kontakt med personer som rör sig i kriminella kretsar så säger de att operationen varit värdelös, personer blir bara misstänkta, för att sedan släppas igen.

En av dessa säger: ”Rimfrost är värdelös, det får ni se när de är klara med slutrapporten.”
Och man är som sagt benägen att hålla med dessa kriminella i detta då polisens mål var att väsentligt minska antalet dödsskjutningar och sprängningar.
För det var väl ändå det som ”Rimfrost” handlade om?

Men trots dessa dystra siffror så anser polisledningen att operation ”Rimfrost” varit lyckad. De säger sig ha ökat antalet beslagtagna vapen och antalet beslagtagna kilon med sprängmedel. De säger att många fler personer har frihetsberövade.
Men hur många av dessa frihetsberövade sitter häktade, sitter fängslade eller har åtal att vänta?
Det talas det inte alls lika högt om av polisledningen, i den frågan vill de inte säga något då de vet med sig att operationen inte varit så lyckad som de ville den skulle vara.

Polisinsatschefen Daniel Larsson är nu orolig för att polisen inte kommer att kunna hälla upp ”trycket” gentemot de gängkriminella.
Han säger: ”Såsom kriminaliteten ser ut nu finns ingen ”quick fix”. Det kommer att ta tio års hårt arbete från hela samhället om vi ska få ordning på det.”
Men kommer samhället och polisen att orka med en sådan kraftsamling?
Och framför allt finns det en politisk uthållighet för en sådan kraftsamling när där är politiker som ser dessa gängkriminella som offer och inte gärningsmän, jag bara undrar?

Svt


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •