Rikspolischefen uttalar sig med anledning av gårdagens demonstrationer

| 4 juni, 2020

Ett sådant lamt uttalande att man storknar: ”Demonstrationsrätten är en stark rättighet i samhället”, Målsättningen är att de ska kunna genomföras på ett säkert sätt och i enlighet med de bestämmelser som just nu gäller för bland annat demonstrationer”, ”För svensk polis är det självklart att stå upp för alla människors lika värde. Vi har ett aktivt likabehandlingsarbete och arbetar sedan många år tillbaka med särskilda taktiker i våra möten med allmänheten”. https://polisen.se/…/rikspolischefen-kommenterar-gardagens…/

Det sägs inte med ett ord något om den knäböjande polisen med det politiserande budskapet. Är polisen neutral eller inte? Allas lika värde har väl knappats något att göra med en polis som uppenbart inte är neutral.

Fler demonstrationer väntar. Hur ska polisen hindra att demonstranterna blir fler än 50? Demonstrationer är en viktig rättighet men under rådande pandemi borde att förhindra smittspridning vara viktigare. Om inte annat för att minska risken att belasta en redan ansträngd sjukvård.

Vi är under rådande läge skyldiga att upplösa allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare, fortsätter rikspolischefen. Och att utreda, eller hur? Det står klart och tydligt i riktlinjerna. Den som bryter mot reglerna riskerar böter eller fängelse.


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp