Löfvens surfande på Coronavågen fick ett abrupt slut.

| 6 juni, 2020

Jag skriver här min betraktelse över Lena Mellin kolumn från igår, där hon skrev att Socialdemokraternas surfande på coronavågen nu tagit ett abrupt slut. Detta efter att den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop visat att de den senaste månaden har tappat 2,3 procent eller omkring 135 000 väljare. När hon sen fortsätter så påstår hon att detta i och för sig inte är så farligt då de stannat kvar som vänsterväljare, de har gått till Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Men stämmer detta påstående, jag bara undrar?

Visst har både Vänsterpartiet och Miljöpartiet ökat, V med en procentenhet och MP med 0,6 procent.
Men vart har de övriga väljarna tagit vägen, det vill hon nog prata om?
För de övriga partierna som sitter med i JÖK:en har inte fått något av Socialdemokraternas tapp, de ligger still eller tappar i sitt stöd också. Nä, de väljarna har vandrat över gränsen till de högerkonservativa partierna och då speciellt till Socialdemokraternas värsta fiende Sverigedemokraterna som under samma tid ökat med 0,5 procentenheter.

Och även om MP ökade i denna mätning så är det ingen direkt ljusning för det partiet. Något som också Mellin konstaterat i sin kolumn då hon skriver att de fortfarande ligger under riksdagsspärren som avgör om de får sitta kvar i riksdagen eller inte. När Mellin sen fortsätter sin kolumn så skriver hon att det var väntat att S skulle vända nedåt, men att nedgången kom redan nu var oväntat. Hon skriver att hon själv förväntade sig att nedgången föst skulle komma när Coronakrisen övergått till att bli en mer renodlad ekonomisk kris med skyhög arbetslöshet och konkursade företag.

Men som sagt var, den kom redan nu. Och där har Mellin några förklaringar som jag är benägen att hålla med om. Det ena är strulet med Coronatesterna som beror på en massa otydliga besked från statlig nivå där statens betalning till regionerna för testningen varit osäker och krånglig att söka samt oklar i sin omfattning. En annan förklaring kan vara att vi är allmänt less på krisläget och att vi vill tänka på annat. Det är dock snart sommar och då vill vi tänka på annat. Därefter tar Mellin upp den orsak som jag nog tror är den sak som gjort mest i det minskade stödet för Socialdemokraterna, och det är Löfven själv.

Mellin skriver att i en början upplevdes han som något av en samlande kraft. Men den senaste tiden har man knappt sett till honom förutom i går då de nya resereglerna presenterades. Det kan den som aspirerar på att vara landsfader inte kosta på sig. Och det sista stämmer nog till 100 procent, vill man aspirera på att vara en landsfader så får man inte vara osynlig och lämna över ansvaret att styra landet på en statsepidemiolog. Då får man själv sitta i förarsätet och styra. Men Mellin hoppas att Löfven kan reparera skadan i morgon söndag, under Agendas partiledardebatt. Eller i den påföljande partiledardebatten i riksdagen på onsdag.

Hon förespår dock att alla Socialdemokraternas förlorade röster inte kommer tillbaka till dem om inte Löfven gör stordåd värdig en Herkules.
Och vilken är det som tror han kommer att göra det med tanke på hans tidigare prestationer i partiledardebatterna sedan han tillträdde som ordförande?
Det är nog snarare så att han gör ett godkänt arbete om inte Socialdemokraterna tappar än mer efter dessa partiledardueller. Om man sen till sist ser hur styrkeförhållandena mellan vänsterblocket och de högerkonservativa ser ut nu, och om det skulle vara val i morgon så samlar vänsterblocket inklusive Centerpartiet 45,7 procent medan M, KD och SD skulle få 46,7 procent.

Men med tanke på att Centerpartiet och Annie Lööf fortfarande har samma åsikt om att hon inte vill sitta med i en konstellation där Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna sitter med så skulle vänsterblocket endast få 36 procent om det skulle vara val i morgon. Medan de högerkonservativa fortfarande skulle få 46,7 procent. Och då skulle det vara en säker ledning för dem med över 10 procentenheter. Medan Centerpartiet skulle vara ute i kalluften utan någon politisk inverkan på Sverige. det de menar att Sverigedemokraterna för all framtid skulle ha. Alltså ombytta roller så att säga.

https://www.aftonbladet.se/a/9vRyBW

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *