Gästkrönika. ISAK DIKMEN: En midsommarnattsdröm

| 13 juni, 2020

Nästa vecka är det en av svenskens största högtider, nämligen midsommar.

Den dag på året då de flesta svenska familjer lämnar sina städer för att resa ut till ”landet” som man minns klasskompisarna alltid säga när man var liten.

Jag har aldrig förstått mig på midsommar förräns i vuxen ålder.

Först då insåg jag att den är viktig för svenskarna och att det dricks som bara den och att många förlorar oskulden eller blir föräldrar 9 månader senare.

Men dagarna innan midsommar har på senare år kantats av offer artiklar av diverse människor som ska gråta ut i morgonsoffor eller i artiklar om att dem fått leva i ett utanförskap och aldrig fått ta del av denna svenska tradition.

Att vi lever i klassamhällen där majoriteten av svensken har råd med dubbla hushåll, som lämnar oss med utländskt påbrå ensamma i städerna, främst förorterna och som inte inbjuder oss till att integreras med dem.

Som om ansvaret för integrationen har givits från politikernas bord och ner i gemene svenskt hushåll att ansvara för.

Att inte ha firat midsommar under mina 35 år i livet har inte skadat mig som människa någonstans.

Att debatten kring midsommar ska handla om integration och utanförskap är för mig ett tillfälle för personer med politisk agenda att tjäna ynka och patetiska poäng för sin politiska ideologi.

Att utanförskap råder och integrationen haltas beror inte på midsommar utan på politikers försumliga politik samt människans egna ansvar att få folk att integreras med en och att slutligen bli inbjuden till att fira midsommar.

Om inte då föreslår jag att dessa debattörer och politiker bör fira sin midsommar i förorterna för att integrera och bjuda in dessa till sig.

Jag har aldrig skadats av utanförskapet fastän jag utsatts för rasism men jag tänker inte gråta över att bli illa behandlad i någon tv-studio, tvärtom så kämpar jag bara hårdare och hårdare för att bli en lyckad och god människa. En som bidrar till samhällets utveckling till det positiva, en som bidrar till statskassan och en som röstar på valdagen för att göra skillnad.

Så för en som inte har dansat runt en stång, ätit sill, suttit runt ett svenskt midsommarbord omgiven av Lisa, Sofie, Peter och Anders så önskar jag bara att man slutar lyfta fram ett viss inriktad folksyn i media som ska företräda oss alla med utländsk härkomst om att midsommar är lika med utanförskap och segregation av olika svenska medborgare.

Isak Dikmen


DONERA TILL OSS

Stöd yttrandefriheten och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •