Varför gör Migrationsverket skillnad på folk och folk i utvisningsärenden, varför kan en ostraffad 19-årig tjej utvisas till Ukraina medan en tungt kriminell inte kan utvisas till Iran, Irak, Syrien eller Afghanistan?

| 16 juni, 2020

Detta kommer inte att bli någon snyfthistoria om en 19-årig tjej från den byn jag själv är bosatt i. En tjej som nu väntar på att utvisas till Ukraina bara några dagar efter att hon tagit studenten i Lund. Utan detta är en arg betraktelse över den svenska migrationspolitiken som inte behandlar alla lika.
Vad är det för skillnad på denna tjej och på de flyktingar som kommit 2015, de som inte kom från Syrien utan från Iran med ett medborgarskap i Afghanistan?
Jo, där är en väsentlig skillnad, Valeriia Chyzhykova kom med sina föräldrar och lillebror för fem år sedan. Hon var då 14 år gammal och hennes lillebror sex. Trots att hon inte kunde någon svenska när hon kom hit så började hon på högstadiet samma år och lärde sig svenska.

Hon berättar själv att det kändes som hon kom till säkerheten. Hennes familj och släkt levde under hot i Ukraina. De kunde inte vara kvar. Hon fortsätter att berätta att hon och hennes bror bara pratar svenska med varandra. Att de är svenskar och vill vara det. Och trots att familjen är rotad i Sverige så sänds nu Valeriia Chyzhykova ut ur landet hon älskar, bort från sin lillebror, sin mor och far som har permanent uppehållstillstånd i Sverige.
Man frågar sig varför Migrationsverket inte vill att hon ska stanna medan de menar att dömda brottslingar är tvungna att få stanna då de kan råka ut för repressalier i sina hemländer?

Vad säger att inte Valeriia också kommer att råka ut för repressalier i Ukraina då familjen flydde för att de var hotade innan de flydde?
Man frågar sig vad skillnaden är på utsatthet efter hemkomsten till sitt hemland mellan en dömd brottsling från Iran eller något annat land och denna tjejen som har sitt ursprung i Ukraina?
Man frågar sig vad för motivering Migrationsverket och Migrationsdomstolen har för att utvisa denna person medan de låter andra stanna av humanitära skäl?
För det är Migrationsverkets fel att Valeriia Chyzhykova sitter i den sits hon sitter i.

Hon sökte uppehållstillstånd när hon var 17 år gammal men Migrationsverket tog sig tid på att utreda ärendet. Och när Valeriia till sist fick beskedet så var det för sent, då hade hon redan fyllt 18 år. Hon får inte stanna kvar trots att resten av familjen får göra det.
Man frågar sig då om hur Migrationsverket tänker?
Med tanke på att många av dem som kom under 2015 redan nu får återförenas med sina nära och kära, med detta gäller tydligen inte för familjen Chyzhykova, den ska istället splittras.
Hur vore det då om Migrationsverket var lika hårda mot de ensamkommande “barnen” och deras familjer?
Hur vore det då om Migrationsdomstolen var lika strikt mot deras återföreningar?

Men nä, det är ju så synd om dem, de har ju flytt för sina liv sägs det.
Men har de gjort det, eller är det så att de flytt för ett behagligare liv på bidrag här i Sverige?
Valeriia och hennes föräldrar ligger inte någon till last, modern Oksana Chyzhykova jobbar som frisör i Malmö. Hennes pappa jobbar som svetsare på ett företag som tillverkar värmepumpar. De är alltså inga bidragstagare utan de skapar skatteinkomster till Sverige. Det skulle med säkerhet Valeriia Chyzhykova också gjort om hon fått sitt besked om PUT innan hon fyllt 18 år, men istället så ska nu Migrationsverket boka och betala en flygbiljett ner till Valeriia Chyzhykovas gamla hemstad Odessa, i södra Ukraina. till ett liv utan föräldrar och släkt.

Sen så frågar jag mig hur Migrationsverket och Migrationsdomstolen kan utvisa någon till Ukraina, till ett land som utrikesdepartementet avråder resor till?
Kan inte Migrationsverket då också utvisa folk till Syrien, Irak, Iran och Afghanistan då?
Eller är det så att könet på den utvisade spelar roll i Migrationsverkets bedömning om vilka de ska utvisa?
För Valeriia Chyzhykova hastar det nu med resan, hon måste vara ute ur Sverige senast den 19 juni för att inte riskera ett återreseförbud till Sverige. För hon vill återvända.

När hon landar i Ukraina är hon ensam, utan bostad och utan arbete, den utbildning hon skaffat sig i Sverige är inget värt där nere. Dessutom så riskerar hon att bli trakasserad då hon inte kan ukrainska utan bara talar ryska, detta eftersom hon tillhör den ryska minoriteten i Ukraina.
Hon säger: “Jag vet faktiskt inte hur det blir när jag kommer dit.”
Hennes föräldrar har erbjudit sig att följa med henne, men Valeriia har sagt till dem att det vill hon inte de ska göra.
Hon sade: “Jag skulle aldrig förlåta mig själv om något hände dem eller min lillebror. Så jag åker ensam.”
Men myndigheterna har inte tagit en sak i åtanke när de fattade beslutet.

Valeriia kanske inte blir insläppt i Ukraina med tanke på covid-19, Ukraina kanske stoppar henne för att hon kommer från Sverige. Under alla omständigheter så blir hon med största sannolikhet tvingad att sitta i karantän, men på grund av pandemin har inte familjen haft möjlighet att varken skaffa bostad eller arbete åt henne så hur det ska gå när hon kommer ner till Odessa är inte klart än.
Så frågan är om Sverige överhuvudtaget skulle genomföra några avvisningsärenden när pandemin inte är över och alla länder återgått till normalläge?
Där är också en fråga över var alla dem som ville öppna sina hjärtan tagit vägen, varför hör man inga ramaskrin från dessa i detta fall?

Eller är deras öppnas deras hjärtan bara för halv och helvuxna “ensamkommande killar” från Afghanistan?
För som sagt var när det gäller Valeriia Chyzhykova så håller de tyst, hon är inte så viktig för dessa “kvinnor i klimakteriet” som söker någon eller något att hålla i handen, för den verkar det bara vara “ensamkommande” manfolk och då gärna sådana som har problem som attraherar dem. Alla andra gör sig inte besvär.
Och var är Centerpartiets och Miljöpartiets representanter, varför försöker de inte stoppa denna utvisningen?
Eller det är likadant för dem att deras hjärtan bara bankar för “ensamkommande killar”?

Valeriia Chyzhykova har fått reda på från Migrationsverket att om hon vill återvända till Sverige måste hon ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning. En sådan ansökan brukar ta upp till 1,5 år innan den är behandlad. Så hon vet inte om eller när hon får träffa sin familj igen. Hon vet inte heller vilken dag hon utvisas. Det enda hon vet är att hon ska lämna sitt hem senast den 19 juni.
På frågan om hon är rädd svarar Valeriia: “Jag är rädd att min lillebror tror att jag lämnar honom frivilligt. Så är det inte.”
Hon säger sen: “Jag tänker inte bryta mot någon lag eller sätta mig emot Migrationsverket.”
Men hon är ledsen, ledsen över att de aldrig gav mig en chans. Ledsen över att hon inte fick visa vad hon kunde.

https://www.expressen.se/kvallsposten/valeriia-utvisas-fran-sverige-en-vecka-efer-sin-student-/?fbclid=IwAR0T5vE5EWCBmYkaHcD6Xt1j721i4bFaHJN9t-XB-c266HqyfnNuRZR6zHE

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 tankar på “Varför gör Migrationsverket skillnad på folk och folk i utvisningsärenden, varför kan en ostraffad 19-årig tjej utvisas till Ukraina medan en tungt kriminell inte kan utvisas till Iran, Irak, Syrien eller Afghanistan?

 1. Carl den 12

  Kära Göran, säg att det inte är på riktigt🤔

  Calle tar snart och packar ner sig själv och adresserar mig själv en enkel till månen❗❗❗
  Om, nu detta inte är ett något försenat april skämt, så ger jag upp.
  Var är ni som står på barrikaderna och kämpar för att alla ska få stanna i Sverige❓❓❓

  Svar
  1. Robert

   Migrationsverket i Sverige är en tragisk inrättning. För de som söker uppehållstillstånd i Sverige är det ett lotteri om de ska få stanna eller inte och så har det varit under mycket lång tid. Jag jobbade med invandrare i början på 90 talet som SFI lärare i Jönköping, i min klass hade jag människor från olika länder bl.a en läkare som var kurd. Han hade varit i Sverige i nio månader när han kom till min klass. Han pratade pefekt svenska utan brytning!!!! När jag frågade honom om hur det var möjligt att han kunde prata perfekt svenska sa han att han hade lånat ljudböcker på biblioteket och lärt sig svenska på egen hand. Jag sa åt honom att jag hade inget att lära honom men föreslog honom att jag skulle ringa till Länssjukhuset Ryhov i Jönköping och fråga om han kunde få komma dit och askultera som läkare så att han inte skulle förlora de kunskaper han hade. Han blev glad och sa ja absolut och även Ryhov välkomnade honom. Det visade sig att han hade kunskaper i krigskirurgi något som de svenska läkarna saknade så han blev faktiskt en tillgång för länssjukhuset Ryhov. I samma klass hade jag en man från Irak som inte hade mkt. att tillföra Sverige. Det visade sig att han sökte uppehållstillstånd i Sverige medan hans fru och barn var i Tyskland och sökte uppehållstillstånd där. Deras tanke var att den som fick uppehållstillstånd skulle sedan återförenas med sin familj antingen i Sverige eller Tyskland, Denne Irakiske man ringde till Invadrarverket som det hette då, varje dag och tjatade och tjatade. En av dessa fick uppehållstillstånd i Sverige och en av dem blev utvisad. Jo ni gissar rätt läkaren blev utvisad!!!! Jag har fler hårresande berättelser om hur godtyckligt människor behandlas i sin uppehållsprocess liksom den stackars Ukrainska flickan som de nu tänker skilja från sin familj och utvisa! Det är upprörande att Svenska byråkrater på migrationsverket visar på en total oförmåga att använda hjärnan på ett logiskt och humant vis utan bara fungera som paragrafryttare. En misstanke smyger in och det är att de tillhör SD som också visar att de saknar empati.
   Det är upprörande att Sverige behandlar människor så otroligt illa. Jag skäms över att en myndighet i Sverige är i en sån uppenbar brist på sunt bondförstånd.

   Svar
 2. Olle Jonasson

  ??? Vad är det för fel i huvet på svenska byråkrater. Vad anser man att det gynnar att splittra en väl fungerande familj och det genom att utvisa en familjemedlem av fyra. Ett av de två barnen i familjen skall avskiljas från de övriga, mamma, pappa och bror. Har vi inte nog med elände i både detta landet och i världen i stort, utan att svenska myndigheter skall behöva konstruera nya och onödig problem för oskyldiga människor. Måste dessa byråkrater visa upp sin makt å tjänstens vägar, eller vad motiverar dom att fatta sådana fullständigt horibla beslut ? Det är stor skam och ytterligare något som världens samfund kommer att skarpt kritisera och håna Sverige för i framtiden. Ompröva det felaktiga besluter omedelbart och låt den unga flickan få stanna kvar i Sverige och leva med sin familj.
  Olle J.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *