Tino Sanandaji: Idag passerade Sverige det hjärtskärande milstolpen 5000 avlidna, utan att media ännu uppmärksammat det

| 17 juni, 2020

Sverige är sjunde värst drabbad i världen, och än värre så klättrar man gradvis. Sveriges dödstal har halverats, men nedgången är långsammare än andra, fortfarande förlorar kanske 40 familjer en anhörig per dag.

Nyligen försäkrade statsministern ändå i SVT allmänheten att det inte dör ovanligt många (!), och sa ”Sverige har faktiskt nu en överdödlighet som är normal för den här tiden på året”

Detta är som Kvartals Henrik Höjer förklarar falskt ”Dubbelfel av Löfven om överdödlighet”. Många fattar fortfarande inte att det finns eftersläpning i dödsstatistik, perioden som ligger när ser bra ut först, men förvärras allteftersom när man fyller i. Samtliga veckor SCB har rapporterat in har överdödlighet, och då det kryper upp ca fem veckor kommer det vara än högre.

Vad säger det om Sverige att statsministern trots de dagliga dödstal vi alla ser tror att vi har normal dödlighet, och att media och allmänheten rycker axlar åt påvisbara sakfel där vår statsminister inte fullt förstår vad som pågår?

Detta anti-intellektualitet där Sverige avfärdar internationell vetenskap gör absurda bortförklaringar till sanning funkar i vår slutna filterbubbla, men skadar förtroendet internationellt bland pålästa journalister.

Ett par dagar riktade skrev Financial Times svidande kritik ”A very Swedish sort of failure”, och idag kopplar Foreign Policy insiktsfullt den katastrofala strategin till samma mekanismer ledde till fiaskot med att lösa det mordet på Olof Palme:

Nationell arrogans, föreställning att Sverige är magiskt skyddad från dåliga saker som drabbar omvärlden, samt flockmentalitet där alla springer åt samma håll utan att tänka själva, även när rådande konsensus är idiotisk. Sen när masspsykosen är över låtsas de det inte gick att förutse och säger bara ”oj, vi var visst naiva – igen”.

Tino Sanandaji på facebook


DONERA

Stöd oss, yttrandefriheten och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *