3032: Gustav III återupplivad

| 21 juni, 2020

Statydebatten äger fortfarande en trendig uppmärksamhet. Det skadar aldrig att ge lite liv åt de mer eller mindre bortglömda monumenten. Inte minst ur bildningssynpunkt. Kitimbwa Sabuni har uppmärksammat Gustav III: ”Jag tror det står något i stil med segerherre och fredens återskapare på den statyn och liknande glittriga resonemang. Den här personen var något annat också, han var personen som tog tillbaka Sverige in i den transatlantiska slavhandeln. Då borde vi också ha en diskussion om lämpligheten i att föreviga honom på det här sättet i stadsbilden”. (SvT)

Gustav III hade rätt mycket för sig, slavhandeln kan knappast ses som något för honom profilerande. Enklast löser man väl det här problemet med att skapa en app som ger en översikt av historien om kungen och tiden. Sådant befrämjar kunskapen. Om det nu är någon som verkligen är intresserad. Själva skulpturen har också intresse, ett verk av Sergel och en del av svensk konsthistoria.

Lars Vilks


DONERA

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:


 

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003