BITTE ASSARMO SKRIVER I DET GODA SAMHÄLLET: Män är svin – det enda budskap som behövs

| 23 juni, 2020

Bitte Assarmo på Facebook.

Denna text blev idag anmäld då den lades upp på Facebook. Därför väljer PS idag att publicera den i sin helhet här hos oss.

Bitter Assarmo i Det Goda Samhället:

“Det är ett helvete att vara kvinna – och det beror på att män är svin. Så kan man sammanfatta Mia Skäringers show ”No more fucks to give”, som nu finns att streama på Netflix. En bejublad föreställning som gått för fulla hus – och som är så förutsägbar och tråkig att klockorna stannar.

Mia Skäringer har fyllt Globen flera gånger med den här showen, och dessutom turnerat med den runt halva Sverige. Och det är lätt att förstå varför, för hennes budskap är lika okontroversiellt som det är mumma för kulturskribenterna: Män är svin – det är faktiskt det enda budskap som behövs numera.

Eftersom jag aldrig har köpt det budskapet hade jag egentligen inte tänkt se showen ens på Netflix. Jag tycker att Mia Skäringer är rätt enformig. Visst, hon kan prata bred värmländska med ett sarkastiskt tonfall och det kan säkert vara roligt för dem som inte vuxit upp med det (vilket jag har), och hon är en jäkel på att slänga könsord omkring sig, men i övrigt tycker jag inte hon har särskilt mycket att erbjuda. Men man vet ju aldrig. Kan så många människor ha fel? Jag beslöt att ge den en chans.

Det var den inte värd. Den var precis så stentrist som jag befarat. Alla kvinnor är offer och alla män är gärningsmän. Själv har Mia Skäringer hindrats av patriarkatets framfart under hela sitt drygt 40-åriga liv, och det är först nu när hon är medelålders som hon förmår tänka självständigt.

Det får mig förstås att undra vem det var som skapade hennes tidiga alter egon, som ”Tabita på Skrantabacken” (white trash-brud från Karlskoga, med stringtrosor och tatueringar och en förkärlek för one night stands) och den pratglada och naiva hårfrisörskan Gulletussan. Någon dominant och vidrig karl i hennes närhet, kanske, eftersom hon uppenbarligen var svårt förtryckt och underkuvad.

Varenda gång hon skriker ut något nedsättande om män – vilket hon gör ungefär varannan minut – jublar publiken. Alla tycks känna igen sig. Alla har blivit våldtagna, förnedrade, dominerade, hunsade – det är egentligen ett under att de alls lever och kan sitta där och gapskratta.

Den stora frågan är förstås hur de alls fått tillåtelse att sitta där och skratta åt män, om nu män generellt är så dominanta och förtryckande att inga kvinnor tillåts tänka själva eller fatta egna beslut? I länder där kvinnor faktiskt är förtryckta på riktigt får de ju knappt gå ut utan en manlig familjemedlem i sällskap. Det går inte riktigt ihop, kan jag tycka.

Men det är ju jag det. Jag, som inte alls känner igen mig och som inte tycker att Mia Skäringers humor är så värst mycket att skratta åt.

Men jag är faktiskt inte ensam om det. Efter nära sextio år på den här jorden har det blivit ett och annat ”tjejsnack”. Därför vet jag mycket väl att jag har många systrar som är lika förundrade som jag över att de vita männen bespottas i parti och minut.

Vi har inte alls utsatts för ett grymt och dominant patriarkat som hindrat oss från att andas, leva och tänka. Vi har tvärtom vuxit upp med goda, rejäla och skötsamma fäder, morfäder och farfäder och känt oss älskade och uppskattade genom hela barndomen. Vi har inte blivit förtryckta i vare sig skola eller på arbetsplatser på grund av vårt kön. Dessutom har vi mest positiva minnen av pojkvännerna från förr, även om inte alla fumliga kärleksmöten levde upp till våra romantiska drömmar.

Jag förmodar att jag och mina systrar betraktas som antingen patriarkatets medlöpare, och fiender till alla de patriarkalt nertryckta kvinnor som jublar när Mia Skäringer ropar ”knulla” från scenen, eller oupplysta nuckor som ännu inte insett hur taskiga våra farsor var och hur jävligt varenda pojkvän betett sig genom åren. Men det kan jag bjuda på. Jag vet var jag står och jag finner ingen anledning att ändra ståndpunkt bara för att en narcissistisk komiker har hittat ett lätt sätt att få uppmärksamhet och tjäna pengar.

För mig symboliserar de bespottade vita männen trygghet, kärlek, humor, värme och anständighet. Och det har de alltid gjort.”


DONERA

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:


 

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “BITTE ASSARMO SKRIVER I DET GODA SAMHÄLLET: Män är svin – det enda budskap som behövs

 1. Carl den 12

  Den här diskussionen är komplex med tanke på att vi är alla människor, som har olika erfarenheter och det påverkar oss att se faror när vi påminns om ev förövare oavsett, om det nu gäller kvinnor eller män.
  Personligen så delar jag Mia’s erfarenhet och upplevelse, men jag är också medveten om att det finns dom som tycker det är fantastiskt att vara kvinna och att dom också har mött fantastiska män genom livet.

  Men, man blir glatt påmind rent allmänt när man varit bortrest utomlands, då man verkligen får perspektiv i skillnaden mellan män ifrån Sverige och andra länder, nordiska män gör ju att man inte söker sig utomlands?

  Här väcks det en diskussion som är högaktuell i dag bla pga Incel, då jag har varit i diskussion med sådana.
  Då jag upplever att dessa Incel har höga krav på hur kvinnan ska se ut och även gå med på sexuellt.
  Sitter en man och tittar på unga flickor/kvinnor på vuxenfilmer som utsätts för förnedring och det går över till övergrepp, så blir deras sexualitet felkopplad när det kommer till dom riktiga mötena i verkligheten.
  När det gäller män som som utsätter unga som äldre kvinnor för hot, våld så är det lätt att gå in och demonisera män som ett försvar utav skydd.
  Tyvärr så har jag nog själv svårt att se det roliga i det och vet inte om humorn är rätt väg att gå.
  Risken är ju att vi gräver ett djupare dike mellan kvinna och man och skämtar bort något som bör förena oss i att se värdet i att vara både kvinna, man och just Människa♥

  Calle är inget större fan utav Mia, men hon får in poäng som tyvärr kvinnor kan relatera till och det är ju upp till männen att visa att dom kan bättre, den grupp det gäller.
  Sedan är det lätt att fastna i facket att va en kvinna som har kämpat mot patriarkatet hela sitt liv och som nu faktiskt står på topp och kört om många manliga kollegor i hennes egna bransch.

 2. Sven Davon

  Jag delade idag länken till FB och blev genast blockad i 24 h. De skrev att det var hatisk innehåll. När blev en recension av en show klassad som hatisk bara för att den var kritisk mot showen och tog ställning för den majoritet av män som faktiskt är bra människor?

Kommentarer är stängda.