Markus Balázs Göransson ställer frågan om vi ska ha svensk strategi inom fler dödliga områden?

| 25 juni, 2020

Markus Balázs Göransson “Fil dr i internationell politik” skriver idag i en debattartikel i Expressen om vi i Sverige ska ha en egen strategi i fler dödliga områden är coronasmittan?
Han skriver ironiskt att Sverige har världens mest upplysta strategi för att bekämpa coronasmittan. Inget annat land har hanterat pandemin med samma klokhet. Endast Lukasjenkos Vitryssland och Bolsonaros Brasilien har kommit i närheten. Han fortsätter sen med att skriva att Sveriges strategi bygger på principen ”frihet under ansvar”, vilket innebär att vuxna människor behandlas just som vuxna. Det är en princip som genomsyrar vårt frihetliga svenska samhälle. Här tar människor sitt ansvar och myndigheterna lägger sig inte i.
Men stämmer detta påstående att myndigheterna inte lägger sig i hur vi svenskar uppträder i landet under normala omständigheter?

Markus Balázs Göransson menar att vi inte alltid insåg detta före Coronakrisen, inte när vi drack vår hårt beskattade öl på kraftigt reglerade krogar med utskänkningsrättigheter utfärdade av lokala tillståndsmyndigheter. Men nu vet vi, för det har Stefan Löfven och Anders Tegnell sagt. Vi har fått lära oss sedan krisen började i februari att svenska myndigheter, till skillnad från andra länders myndigheter, inte behöver utfärda en massa restriktioner för att vi svenskar ska göra det rätta. De litar i stället på att vi tar vårt ansvar. Men detta gäller förstås inte perrongrökning eller grillning vid eldningsförbud, inte heller bygglov, nedskräpning, dubbdäck på sommaren eller danstillstånd eller måttlig alkoholförtäring till sjöss. Nä, då är där en uppsjö av restriktioner, då måste vi följa det myndigheterna och staten säger.

Markus Balázs Göransson skriver att i vissa fall är det nödvändigt med restriktioner. För inte kan myndigheterna lita på att vi medborgare tar vårt ansvar och undviker att kasta plastflaskor i naturen och röka intill ammande mammor på kaféterrasser. Nä, smittskydd är någonting helt annat. Under en pandemi som skördar tusentals liv är det klokt att avstå från att införa tydliga regler och i stället satsa på svenskars hävdvunna, om än obevisade, förmåga att ta eget ansvar. Att det är fritt fram att dricka en högt beskattad öl i trängseln på uteserveringen och att snora tillsammans med andra i tågkupén är fullt rimligt. Bara vi försöker komma ihåg att nysa i armvecket i stället för i näven. Det är, som en viss statsminister skulle säga, inte bra att Sverige har många gånger fler döda (även yngre) i covid-19 än våra grannländer.

Att smittan har spridit sig som en löpeld på äldreboenden. Att biblioteksanställda och busschaufförer har dött efter att ha blivit smittade av andra medborgare. Att en oförsiktig hostning kan leda till att en multisjuk granne dör en plågsam död. Men att införa skarpa restriktioner i en situation där människor svävar i potentiell livsfara vore utan rim och reson. Ska vi inskränka friheter måste det gälla viktiga saker, som att hindra kroggäster från att dansa och att bestraffa människor som har en joint i fickan. Så fungerar det i Sverige. Frihet under ansvar. Ibland. Markus Balázs Göransson frågar nu varför principen frihet under ansvar inte tillämpas på fler områden där människor riskerar att dö, till exempel på motorvägarna. Varför ska staten komma dit och slänga med sina förbud?

För ansvarstagande svenskar vet själva hur de ska ta sig hem efter den blöta festen på novemberkvällen. Vi måste lita på att medborgarna kan ta eget ansvar. Som Anders Tegnell skulle ha sagt: en trafiksäkerhetsstrategi är bara hållbar om den bygger på individers eget ansvar, för folk tröttnar på fartregler i längden. Sådant är bra att hålla i huvudet när det nu skriks efter kraftigare restriktioner. Att införa tillfälliga förbud under pandemin är ren utförsbacke. Innan vi vet av det har vi det som i Kina. I våra grannländer må tillfälliga restriktioner ha hjälpt till att trycka undan smittan och skapa bättre förutsättningar för smittspårning och sjukvård. Men de hör inte hemma i Sverige. Här är vi vana vid frihet. Och vid tillståndsmyndigheter, danstillstånd och alkoholmonopol.
Måhända är det ironiskt skrivet av Markus Balázs Göransson, men där är mer än ett uns av sanning i hans debattartikel.

https://www.expressen.se/debatt/ska-vi-ha-svensk-strategi-inom-fler-dodliga-omraden/?fbclid=IwAR3-ZICWjFjrq7PyAI6nKZW42abANHlNnbE4KM1g7IWJviHY4FJkuexiae8

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Markus Balázs Göransson ställer frågan om vi ska ha svensk strategi inom fler dödliga områden?

 1. Åke Kolm

  Markus Balázs Göransson

  Du glömmer de Dödande riklinjerna som ligger som ett strypande täcke över Sverige. IVO har erkänt förekomsen av dessa sjukvårdsbegränsningar.

  Det är inte så kul.

Kommentarer är stängda.