Burkinin är inte vilket plagg som helst

Bild: Nyheter Idag

Frågan om att bada med burkini eller inte är svår men att bara hänvisa till det svenska hatet eller att det handlar om ett frivilligt val är alltför bekvämt och riskerar att bli ett svek mot många förtryckta kvinnor och flickor. Vi behöver orka hålla fler tankar i huvudet och försöka lyssna mer på de berättelser från dem som är tvingade att falla till föga för något väldigt många ser som ett förtryck.

Expressens hänvisning till det svenska hatet och rasismen är en förenklad bild av en mycket komplex fråga. De allra flesta hatar inte. Däremot är många med rätta bekymrade. https://www.expressen.se/…/undviker-att-bada-av-radsla-for…/

I dagarna la en kvinna ut en bild på Facebook där ett par syns bada på en strand i Sverige. Den badande kvinnan har burkini, mannen badbyxor. I inlägget skriver kvinnan att det är ”ofräscht och vidrigt” och att ”jämställdheten mellan könen är ett minne blott”.

Inlägget väckte starka reaktioner från bägge läger, som det alltid gör när man beskriver något som många ser som ett förtyck för ”ofräscht” eller ”vidrigt”.

Burkinin liksom slöjan är inte vilka klädesplagg som helst. I många muslimska länder som Iran, Saudiarabien och Afghanistan är det ett brott att inte bära dessa plagg. Där används de för att upprätthålla ett förtryck.

Det går inte att komma undan att dessa plagg, oavsett om en kvinna “självmant väljer” att bära dem eller inte, utgör ett tydligt uttryck för mäns vilja att kontrollera kvinnors frihet och sexualitet.

Vi ska opponera oss och ifrågasätta, dels utifrån förtrycket men också utifrån vår jämlikhet. Men vi måste göra det utifrån ett allvar och med mer vett och sans. Annars riskerar det att istället handla om hat och rasism vilket bara gynnar islamister i Sverige som vill upprätthålla förtrycket.

Det handlar om något mer. Dagligen kämpar miljontals kvinnor i muslimska länder för sin rätt att slippa förtrycket i form av särskilda plagg. Och de gör det med sina egna liv som insats. De kämpar med livet som insats mot kvinnoförtrycket, underkastelsen till mannen och hederskulturen som symboliserar kyskhet och sexuell objektifiering av kvinnokroppen.

Även i Sverige kämpar kvinnor för att slippa förtrycket. Vi ser en radikal utveckling i Sverige där islamistiska grupperingar tagit kontroll över vissa förorter. ”Sedlighetspoliser” som går runt i bostadskvarter och uppmanar flickor och kvinnor att klä sig ”anständigt”.

Hur ska vi hantera den här utvecklingen? Med inlägg som leder fram till ilska eller försvar? En utveckling som faktiskt strider mot demokratins rättigheter? Ska vi prata om det svenska hatet eller om plaggen som tält eller andra nedlåtande epitet? Ska vi strunta i förtrycket och passivt se på och hoppas på att just den kvinnan inte är förtyckt? Självklart inte! Alla medborgare i Sverige ska försvaras mot förtryck och vårt lands jämlikhet ska likaså alltid försvaras men kanske framför allt värderas högre.

De som tackar för att frågan istället handlar om hat och rasism är islamister, vars kvinnosyn riskerar att ytterligare normaliseras i Sverige. Bara för att arga människor motsätter sig en kvinnofientliga plagg rättfärdigar det inte att andra försvarar samma ultrakonservativa symboler. Vare sig de heter Expressen eller något annat.

Kvinnofientliga plagg som burkini, slöja, niqab och burka representerar en översexualisering av kvinnor där de behandlas som sexobjekt som under alla omständigheter måste skylas för att inte väcka mäns begär.

I ett land som Sverige borde det vara givet att sådana värderingar är problematiska och bör vara enkla att ta avstånd från. Paradoxen i att låta muslimska kvinnor uttala sig eller vara förespråkare för kvinnors rättigheter och samtidigt försvara en ultrakonservativ idé om sexuell renlighet, för det är vad det handlar om, är faktiskt höjden av en ironi som är fullkomligt obegriplig.

Detta borde inte vara en fråga om det svenska hatet eller om någons renhet. Den borde heller inte beskrivas med nedsättande epitet. Det borde istället handla om frihet.

https://nyheteridag.se/jenny-utsattes-for-nathat-efter-fac…/


Vi behöver ditt stöd!

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

2 tankar på “Burkinin är inte vilket plagg som helst

 1. Sven Flink

  kvinnan på publicerade bilden till inlägget av Piper bär inte burkini. Hon har ”full” dress alltifrån gissningsvis underkläder och i övrigt fullt vardagspåklädd. se bilden!

  Svar
 2. Carl den 12

  Kvinnans kropp och hår är och förblir en synd och så kommer det att fortsätta i fd kristna Sverige, där islam tagit över💔

  Calle sänder all min omtanke till er flickor, som får lära er att skyla sig och inte få vara fria och leka obehindrat❤
  Sedan att era mödrar och fäder låter förtrycket bestå, är för mig så långt ifrån hur flickor och pojkar ska få växa upp tillsammans på ett naturligt vis.
  Tycker mig tro, att man bidrar ännu mer till nyfikenhet genom att särskilja barns kroppar.
  Det handlar om det naturligaste vi har, våra kroppar som vi faktiskt är födda med, utan en massa tyg.
  PS Själv önskar jag att fler män kunde skyla sig på stränderna, istället för att gå runt och spänna sig som cromanjoner (hur det nu stavas)🙄

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *