Misstänkt mordbrand när hembygdsmuseet Klockaregården i Kävlinge brann under natten till söndagen

| 28 juni, 2020

Vårt kulturarv brinner allt oftare i Sverige. Vid två-tiden under natten till söndagen var det dags igen för en sådan brand. Då larmades räddningstjänsten till hembygdsmuseet Klockaregården i Kävlinge. Räddningstjänsten som var befann sig i närheten på ett jobb, var snabbt på plats men trots det gick inte hembygdsmuseet att rädda. När räddningstjänsten kom på platsen så såg de rök från halmtaket men strax därpå så slog lågorna fram på taket.

Trots detta så lyckades brandvärnet i Kävlinge som var först på plats rädda en del saker från museet, däribland en del foton och kläder. Men det mesta som fanns i museet blev lågornas rov.
Ida Svensson, yttre befäl på räddningstjänsten Syd säger: ”Med tanke på att det var ett halmtak och att branden var rätt omfattande redan från start så fanns det nog inte en reell chans att rädda byggnaden.”
Istället så har räddningstjänsten inriktat sig på att branden inte ska sprida sig till andra byggnader som är i närheten.

Klockaregården med anor från 1800-talet flyttades från Storgatan där den låg och var klockarens bostad. Den flyttades på 1950-talet till gamla kyrkan i Kävlinge. Efter flytten har gården som var ett korsvirkeshus fungerat som hembygdsmuseum.
Men nu vid åtta-tiden meddelar dock räddningstjänsten att huset är nerbrunnet, endast ytterväggarna står kvar.
Dock säger inre befälet vid räddningstjänsten i region Syd att räddningstjänsten så till vida lyckades begränsa branden så att den inte spridit sig. Han beklagar dock att det inte gick att rädda gården.

Enligt nyheterna på TV4 nyhetsmorgon så betecknas branden vara anlagd, brandorsaken kommer att utredas när brandresterna har svalnat enligt samma media.

https://svt.se/nyheter/lokalt/skane/hembygdssmuseum-i-kavlinge-overtant
https://www.expressen.se/kvallsposten/kraftig-brand-i-anrik-byggnad-i-kavlinge/

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *