PATRIK ENGELLAU: Mord i Sverige

| 28 juni, 2020

“Om jag inte missförstår står vi här inför en graverande samhällelig realitet som väcker åtminstone två besvärande frågor. Den första frågan är varför detta sociala fenomen – att systemet ibland låter coronasjuka äldre dö i stället för att ge dem adekvat medicinsk behandling; något som på mig alltså låter som mord eller i varje fall vållande till annans död – inte väcker någon upprörd allmän debatt trots att man inte behöver leta så mycket i svenska och utländska media för att se saken påtalas. Den frågan kan jag inte svara på.

Den andra frågan är vem som är skyldig. Den saken kan jag i alla fall spekulera kring som om jag vore något slags Hercule Poirot eftersom jag inte sett någon annan göra det. Vad jag kommit fram till är att det sannolikt inte finns något illvilligt centrum där doktor Död utfärdar order om att vissa åldringar ska tas av daga med morfin på kommunala äldreboenden. Däremot kan man ana att vi står inför ett byråkratiskt maskineri där alla aktörer gör vad som ser klokast ut i deras eget perspektiv samtidigt som det dagliga malandet av alla inblandade regelverk och procedurer som ett slags biverkan tar död på åldringar.”

Patrik Engellau

Läs i Det Goda Samhället


Vi behöver ditt stöd!

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •