JAN LINDBERG: Blondinerna har bytts ut mot “svenskar” med slöja och den fryntlige Karl-Alfred har numera bruna ögon och korpsvart hår

| 29 juni, 2020

Monica Zetterlund i reklam för Lux tvål 1966

Har ni tänkt på hur man översvämmas av reklam vart man än vänder sig? I brevlådan, i tidningar, i sociala medier, i reklam-tv , på annonspelare på stan, ja snart sagt överallt. Vart du än vänder dig har någon ett budskap.

Detta är ju inget nytt, det har förekommit så långt jag kan minnas.

Samma sak med de sk tv-sofforna och alla lek- och matprogram där aktuella människor intervjuas om ditten och datten och får ha roligt en stund för våra licenspengar.

Men ibland stannar man upp en stund och reflekterar över vilken målgrupp man har med reklamen och i medias glättiga skyltfönster och i det här fallet om det finns ett dolt budskap.

Självklart finns det det.

När jag växte upp, det var många år sen 1f609.png, då såg man bara ursvenska medborgare i reklamen, för att inte tala om i tv, och tyngdpunkten låg på att famställa dessa som perfekta samhällsmedborgare i många avseenden och då framförallt utseendemässigt. Då skulle man vara svensk, eller helst amerikan.

Jag brukade reta mig på detta ibland då det inte motsvarade hur folk i allmänhet såg ut eller var, men jag tog det med en axelryckning. Att stå på barrikaderna var inte min grej.

Men man kan ändå säga att det fanns en slags nationell stolthet i att vara svensk. Sverige gick bra och vi var en nation på egna ben även om vi sneglade på det stora landet i väst

Nu har det dock blivit en förändring i reklamens intentioner och deras utbud. Så även i media och tv-sofforna. Nu ligger inte tyngdpunkten längre bara på att se bra och hälsosam ut i välfärdslandet Sverige och det är inte bara svenskar i lekprogrammen. Jag har fått något annat att reta mig på.

I var och vartannat inslag, i reklam och media, ser jag “svenskar” med utomeuropeiskt ursprung, med helt annan hudfärg än det jag ser som svenskt. Blondinerna har bytts ut mot “svenskar” med slöja och den fryntlige Karl-Alfred har numera bruna ögon och korpsvart hår. I många inslag talas en svenska som varken jag eller Svenska Akademien förstår.

Jag förstår ju att man i reklam och media vill nå breda samhällsgrupper vare sig det är potentiella köpare eller ren samhällsinformation men när “nysvenskar” allt oftare är i majoritet i inslagen undrar jag hur man tänker?

Borde inte inriktningen motsvara befolkningsunderlaget eller är jag helt fel ute där? För vi är väl fortfarande i en viss majoritet i det här landet?

Nu tvingas jag i allt större utsträckning på en samhällssyn där jag ska gilla allt som har med invandring, migration och integration att göra trots att jag i likhet med många svenskar tycker att det är nog nu. Det kostar mer än det ger och skapar bara misstro och förbittring.

Jag är innerligt trött på att min pension ska finansiera lycksökare från tredje världen som ofta inte har något som helst intresse av att anpassa sig eller ens bidra.

Det finns oerhört många duktiga, dugliga, arbetssamma och genuint trevliga nyanlända, inte tu tal om det, men vart tog Sverige och svenskarna vägen i allt det här?

Jag längtar tillbaka till en tid jag aldrig kommer att få tillbaka. En tid med sina fel och brister, men dom var hanterbara. Den är för alltid borta då alla vänner av massinvandring för alltid har förändrat det här landet.

Och dom tror att dom med att ständigt visa upp och fylla min vardag med slöjor och leende mörkhyade människor kan få mig att tänka annorlunda.. men där har dom fel.

Jan Lindberg


Vi behöver ditt stöd!

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “JAN LINDBERG: Blondinerna har bytts ut mot “svenskar” med slöja och den fryntlige Karl-Alfred har numera bruna ögon och korpsvart hår

 1. Carl den 12

  Brottas varje dag, med att tiden ska gå så snabbt som möjligt bara går till pensionen och min tid är äntligen, bara min tid?

  Calle ska verkligen jobba på att inte sitta där och vara allt för bitter och slutkörd med arbetsskador, man har att tacka för alla år inom vården.
  Att inte misunna människor som kommit ända upp till Sverige utan asylskäl, som lever på försörjningsstöd eller övrig kriminalitet.
  Önskar att man kunde se det värdefulla i att vi skattebetalare ger bort det vi behöver själva, till andra som konstigt nog önskar leva i vårat rasistiska land?

Kommentarer är stängda.