Åklagare vill förstöra alla böcker även sålda av Aron Flams “Det här är en svensk tiger”

| 30 juni, 2020

Har vi yttrandefriheten kvar i Sverige, och får vi skriva och trycka vad som helst längre?
Jag börjar betvivla detta då åklagaren i i målet mot komikern Aron Flam vill spåra upp och förstöra alla sålda böcker av boken “Det här är en svensk tiger”. Samtliga exemplar av boken som fanns i lager beslagtogs den 11 juni då polisen slog till mot lagret hos Aron Flams förlag Samizdat. Boken som handlar om Sveriges undfallenhet mot Nazityskland under andra världskriget. Men det är inte bokens innehåll som väckt upprorskänslor utan det är omslagsbilden som enligt bredskapsmuseet är ett upphovsrättsbrott trots att den inte överensstämmer med originalet.

Trots detta har beredskapsmuseet, som äger rättigheterna till ”En svensk tiger” polisanmält Aron Flam för upphovsrättsbrott. Åklagaren David Ludvigsson är i slutfasen med sin förundersökning, som inleddes för snart ett och ett halvt år sedan. Och denna förundersökningen har Aron Flam i sin helhet fått i sin hand för att ge en kommentar innan Ludvigsson väcker åtal. Flam menar att det är en märklig förundersökning. I det första förhöret med Marie Andrée, advokaten som företräder beredskapsmuseet så säger hon att det så kallade parodiundantaget för upphovsrättslagen inte gäller. Något som polis och åklagare godtar som sanning utan vidare under resten av förundersökningen.

Parodiundantaget ger enkelt uttryckt möjlighet att göra egna gestaltningar av andra verk om det är parodier, satiriska ”blinkningar”. Vidare skriver Åklagaren att Flam ”vanställt” Bertil Almqvist verk. Vilket enligt Flam inte är sant då han gjort ett eget verk. En parodi på Bertil Almqvist verk. Vidare så påpekar Aron Flam att han använder sig av kollage och satiriska bilder regelbundet, bland annat till sina poddar. Och nu så kräver beredskapsmuseet honom på 500 000 kronor i vite och skadestånd. Även grafikern som gjorde omslaget och förläggaren krävs på 500 000 kronor var. Men inte nog med det, beredskapsmuseet kräver också att att böckerna ska förstöras.

Åklagaren nöjer sig dock inte med att bara förstöra de beslagtagna böckerna, han har även inhämtat en europeisk utredningsorder som ger honom möjlighet att förstöra böcker som redan sålts. Hur detta rent praktiskt ska gå till står däremot inte i förundersökningsmaterialet. Enligt Arom Flam är hela situationen absurd.
Han säger: “Bara tanken på att det finns en åklagare som på fullt allvar driver på för att spåra upp och förstöra böcker är kafkaartad. Om de hade nöjt sig med att riva av framsidan, men nej.”
Att en bok ska förstöras efter domstolsbeslut hör till ovanligheterna. Och Flam berättar att han efter bokbeslaget fått stöd från olika håll.

Senast en bok förstördes efter ett domstolsbeslut var på 90-talet, och då var det en tysk version av Mein Kampf. Bayern, en delstat i Tyskland, hörde av sig och krävde att ett antal exemplar skulle förstöras.
Aron Flam säger: “Höjden av ironi är att min bok, som är ett motmedel mot nazismen, kan bli nästa bok som ska förstöras.
Man bör också tillägga att Aron Flam är av judisk härkomst dom gör att ironin blir dubbel upp.
Man frågar sig nu om åklagaren bara fått uppdrag från beredskapsmuseet eller han kanske fått ordet från högre ort för att han i sin bok är mer än kritisk till den svenska regeringens undfallenhet gentemot nazisterna?

Men under alla omständigheter så anser jag att detta är en skam av beredskapsmuseet att bara dra detta till en rättegång.
Man frågar sig om detta är något som gagnar dem?
Sen så frågar jag mig om varför inte författarna i Sverige ställt upp på Aron Flams sida och börjar skriva insändare i alla tidningar i hela landet?
Eller är det så att denna “mörka” svenska 1900-tals historia inte får granskas allt för mycket och då speciellt inte av sådana som inte har rätt åsikter från början?
Är det kanske så att denna rättssak egentligen är en politisk rättegång?

För om det menas att Aron Flam ”vanställt” Bertil Almqvist verk så frågar jag mig om inte beredskapsmuseet också borde stämma Pelle Berglund och Tomas Arvidsson vars bok TV-serien är byggd på då Arvidsson i TV-serien Dubbelsvindlarna använde sig av samma svenska tiger men som låg i ryggläge?
Eller de menar att det inte var att “vanställa” Almqvist verk?
Jag får bara säga att jag skäms över svenskt rättsväsende när man läser om sådana här saker och kan bara hoppas att när det går till rättegång åklagaren blir utskälld av domaren och nämndemännen och att de slänger förklarar att vi i sverige inte genomför politiska rättegångar som detta i praktiken är.

https://nyheteridag.se/aron-flam-aklagaren-vill-ha-mojlighet-att-spara-upp-och-forstora-redan-salda-bocker/
https://www.oppetarkiv.se/video/2909224/avsnitt-3-av-3

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •