Polisen tror att sprängningen av den misstänkta handgranaten i går var en hämndaktion mot en familjefar som anmält ett ungdomsgäng för “buskörning” med motorkrosscyklar på stigar och gångvägar runt om i Upplands-Bro

| 1 juli, 2020

Jag skrev i går om att en trolig handgranat exploderat på en altan till en villa u Upplands-Bro. Nu så kommer polisen med en teori varför denna barnfamiljs boende blev utsatt. Enligt polisen så kan det bero på att familjefadern strax innan anmält ett ungdomsgäng för att de kört vårdslöst på krossmotorcyklar utanför familjens bostad. Polisen tror nu att granatattacken var ännu en hämnd för denna anmälan. Och det är inte bara denna familjefader som anmält ungdomsgänget för att köra krossmotorcyklar och mopeder på gångvägar runt om i Upplands-Bro.

Många kommuninnevånare har känt sig trakasserade av ungdomsgänget och de har enligt polisen ”reagerat mycket starkt på personernas beteende”. Enligt polisen ska den vårdslösa körningen orsakat många incidenter och olyckor. En av dessa olyckor inträffade i början av juni då en fyraårig pojke blev påkörd av en ”krossförare” som smet från olyckan inne i tätorten Bro. Pojken fördes till sjukhus, och turligt nog klarade han sig utan allvarligare skador. Med anledning av denna och andra händelser så startade polisen en riktad insats mot ”buskörandet” och de säger sig arbetat offensivt den senaste tiden.

Polisens arbete har har lett till flera reaktioner från det kriminella gänget i kommunen då flera i gänget uppges ”busköra”. Tidigare i maj beslagtog polisen flera stulna motorcyklar från ett garage i centrala Bro och en ung man som pekats ut som en ledare i det kriminella nätverket greps också senare. Gripandet och beslagtagandet av krossmotercyklarna utlöste enligt polisen reaktioner från gänget och natten därpå sattes 18 bilar i brand i området. Och någon timme senare placerades en väska med ordet ”bomb” utanför kommunhuset i Kungsängen, som ingår i Upplands-Bro kommun. Även denna händelse menar polisen var en hämndaktion mot dem och deras arbete.

Och som jag skrev i början så sprängdes en trolig handgranat på en altan under måndagskvällen. Enligt uppgifter ska familjefadern som bor där tidigare under kvällen filmat “buskörande” ungdomar på crossmotorcyklar och kontaktat polisen. Och nu utreds sprängningen som en hämnd för polisanmälan. Polisen misstänker att det kriminella nätverket ligger bakom dådet. Polisen uppger att sprängningen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Men de vill inte kommentera något mer om exempelvis motivbild eller dylikt. Detta som nu händer i Upplands-Bro med omnejd är ett tydligt bevis på att polisens strategi med bullar och saft eller pizza och Coca Cola inte har någon inverkan på dessa gäng.

Gängledaren som greps i maj dömdes i förra veckan till två månaders fängelse. Detta för att han enligt rätten gjort övergrepp i rättssak, för ett fall av grov vårdslöshet i trafik samt ett fall av vårdslöshet i trafik, för rattfylleri, samt tre fall av grovt olovlig körning och två fall av ringa narkotikabrott.
Man frågar sig verkligen om det är rätt straff att bara ge honom två månaders fängelse?
Detta då gängledaren samma dag som polisen beslagtog crossarna från garaget dödshotade två personer ”för att ha gjort en polisanmälan om misstänkt stulna motorcyklar”.
Bara detta dödshot borde väl ge honom många fler år bakom galler, eller?

De trafikbrotten han fälldes för inträffade tidigare i vår när han utan körkort körde en motorcykel i hög hastighet på gångvägar. Han framförde även en bil genom en rondell, över en gräsmatta och på gång- och cykelvägar så att personer fick kasta sig åt sidan för att inte bli påkörda. Gängledaren är sedan tidigare dömd för en rad olika brott och även suttit häktad för ett uppmärksammat dubbelmord i Upplands-Bro.
Så man frågar sig verkligen hur mycket en och samma person får åsamka ett samhälle innan han får ett straff som verkligen belyser hans illgärningar?
Ska någon behöva sätta livet till innan rättsväsendet ser att vissa inte ska vara ute i samhället?

Efter måndagens granatexplosion har polisen inlett en trygghetsskapande insats där man uppmanar de boende att tipsa polisen.
Kommunpolis Ida Dehnisch säger: ” För att lyckas är vi i stort behov av tips från allmänheten för att kunna göra husrannsakningar där vi misstänker att tvåhjulingarna förvaras.”
Men hur svårt är det för polisen som säkert känner de flesta i detta kriminella ungdomsgäng att bara åka runt till dem alla och göra husrannsakningar?
Och då även göra husrannsakningar hos deras vänner och släktingar. För med största sannolikhet är även de involverade i att skydda dessa individer.

Jag tycker i alla fall att det inte skulle vara så svårt för polisen att göra en sådan insats och då utelämna allmänheten så att de slipper bli utsatta för den extra fara som en anmälan utgör.
Men det är väl så att dessa ungdomars frihet väger tyngre än allmänhetens säkerhet i en undersökningsledares eller åklagares ögon?
Det är väl så politikerna velat ha det då de ömkat över dessa ungdomsbrottslingar även efter de begått fruktansvärda brott?
Så är det inte dags att ge polisen befogenheter så att de kan sätta stopp för dessa ungdomsbrottslingar och att domstolarna får besked från politikerna att utdöma ordentliga straff?

https://www.aftonbladet.se/a/2GEJnv

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Polisen tror att sprängningen av den misstänkta handgranaten i går var en hämndaktion mot en familjefar som anmält ett ungdomsgäng för “buskörning” med motorkrosscyklar på stigar och gångvägar runt om i Upplands-Bro

 1. Carl den 12

  Och så här kommer det att fortsätta tack vare sittande regering, alla som har röstat in dom och kommer att rösta på dom i valet år 2022💔

  Calle tycker sig vara övertygad, om man kollade upp flera fall utav exempelvis skadegörelse, misshandel, övergrepp, mord samt självmord.
  Så är det inte alltid tillfälligheter det handlar om.
  Omgivningen, som bekantskap, arbete, utbildning, grannar, familj och släkt kan sitta inne med mer information om varför vissa råkar extra illa ut.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *