Coronakommissionen: Vilka beslut har fattats av vem på vilka grunder vid vilken tidpunkt? ALLA KORT och ‘syndabockar’ PÅ BORDET!

Det finns många frågetecken kring regeringens och Folkhälsomyndighetens (FHM) strategi för pandemiarbetet. Ansvaret för fattade beslut är oklart där regeringen ‘gömmer’ sig bakom en myndighet och myndigheten ‘gömmer’ sig bakom regeringen.

Coronakommissionen som föreslås borde också getts direktiv att peka ut ‘syndabockar’ (dvs s k ‘stolpskott’ och deras ‘självmål’), så att ansvarsutkrävande kan ske.

En händelseutveckling som lett fram till såpass stort mänskligt lidande och massdöd kräver ansvarsutkrävande. Ett etiskt och moraliskt försvarbart kommissionsarbete kan inte tillåta att ansvariga undgår att ställas till svars i en civiliserad rättstat. Att inte ställa ansvariga till svars tillhör ‘skurkstater’ och andra präglade av diktaturer.

Coronakommissionen har i grund och botten en kärnfråga att besvara:

Vilka beslut har fattats av vem på vilka grunder vid vilken tidpunkt?

Händelseutvecklingen av Covid-19 har visat på betydelsen av att ‘fatta rätt beslut på rätt grunder vid rätt tidpunkt’,. Händelseutvecklingen i Sverige (jämfört med Danmark, Finland och Norge)  indikerar tydligt att regeringen och FHM fattat ‘fel beslut på fel grunder vid fel tidpunkt’.

Kärnfrågan består åtminstone av tre väsentliga delar:

1) strategin för pandemiarbetet – regeringens och FHMs valda strategi avviker väsentligt från gångse strategier i andra länder.

2) målen med pandemiarbetet – målen att ‘minimera sjuklighet och dödlighet’ och ‘minimera konsekvenser för individen och samhället’ har inte verkställts av regering eller FHM och därmed inte uppfyllts.

3) vetenskaplig grund i pandemiarbetet – hittills har regering och FHM brustit i transparens. Exempelvis, FHM redovisar inte en strukturerad översikt och källförteckning över vilka studier som beaktats i beslutfattande och varför relevanta.

Regeringen och FHM har präglats av ‘hysch-hysch’.

Sammantaget, riksdagen borde från början krävt att regeringen och FHM tvingats ‘lägga alla kort på bordet’ på grund av:

 • regeringen och FHM valde en annan strategi för pandemiarbetetjämfört med Danmark, Finland och Norge – varför?
 • Sveriges dödlighet i befolkningen är många gånger högre jämfört med Danmark, Finland och Norge – varför?
 • Sveriges allvarliga sjuklighet i befolkningen är många gånger högre jämfört med Danmark, Finland och Norge – varför?
 • Sveriges  smittspridning i samhället är (fortfarande) många gånger högre jämfört med Danmark, Finland och Norge – varför?

Kärnfrågan att besvara för coronakommissionen är därför:

Vilka beslut har fattats av vem på vilka grunder vid vilken tidpunkt? 

 

Allmänheten och alla anhöriga till drabbade av mänskligt lidande och död förtjänar:

Alla kort och ‘syndabockar’ på bordet!

Göran Svensson, forskare i internationell management – skriver som privatperson om aktuella samhällsfrågor  

nordavia


Vi behöver ditt stöd!

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

1 En tanke på “Coronakommissionen: Vilka beslut har fattats av vem på vilka grunder vid vilken tidpunkt? ALLA KORT och ‘syndabockar’ PÅ BORDET!

 1. ulf

  med tanke på att vänster vänster Löfven o co sett till att det blir Melin ( kommunist och SD hatare samt vääänster kantrad)som skall styra granskningen av corona hanteringen är slutresultatet redan klart.??
  givetvis blir ingen utpekad som ansvarig för det omänskliga dödstalen,brist på strategi ,krisberedskap etc etc etc.det blir ett tillrättalagt resultat som skyddar Löfven och hans anhang till ansvariga,Eliasson och Tegnell kommer undan så klart.allt göms så ingenting kan störa sozzarnas val.man kommer fram till att ingen kunde gjort någonting annorlunda………..noll personlig ansvar hos alla blir godkänt.
  svenska dödsfall marginaliseras osv osv.?? offrandet av våra anhöriga som kunde räddas blir formellt godkänt,aktiv dödshjälp infört av S……..nästa socialdemokratiska reform !!!!
  ” nä,nu vill jag ha en korv med bröd i stället……………”
  och ingen opposition finns förutom SD vars politik övriga kopierar hela tiden vilket iofs är bra men vilket hyckleri från alla andra partier ???

Kommentarer är stängda.