Sprit och pyttipanna – Kommunalt bostadsbolag festade upp 325 000 och reste till USA för att titta på hockey

“Sprit och pyttipanna i logen på hockeyarenan. Ledningen i Ängelholmshem hade hittat ett sätt att festa upp hyresgästerna pengar utan att få på fingrarna. I dag kom det fram ny fakta i härvan.

Ingen är dömd för brott men enligt två rapporter från revisions- och rådgivningsföretaget KPMG och Ängelholms kommuns utredning har den före detta ledningen i Ängelholmshem gjort sig skyldiga till många regelbrott och misstänkta oegentligheter. På torsdagen presenterades ytterligare fakta i härvan kring Ängelholmshem och dotterbolaget Ängelholmslokaler.

Det är många olika trådar. Vänskapsrelationer mellan bolagen och entreprenörer. Brott mot lagen om offentlighet upphandling. Utlägg för öl och sprit. Bristfällig redovisning. Sponsring till hockeylaget Rögle men också egna barns idrottsföreningar. Och en extern revisor som misstänks ha sett på utan att ingripa.

Hockeysäsongen är lång. Och med Rögle hade Ängelholms ledning tecknat ett avtal på cirka en halv miljon kronor (förra året) som årligen gav tillgång till en loge på Lindab/Catena Arena. Men här fanns det också möjlighet till ”representation” med dryck och mat. Det gjordes en förskottsbetalning i början på året som det bara var att plocka av, om summan överskreds gjordes en tillskottsbetalning i slutet av året. Restaurangen fakturerade för ”konferensfaciliteter” och Ängelholmshem bokförde som sponsring. Inga specificerade fakturor sparades.

Enligt kommunens utredning åt och drack ledningen på detta sätt för cirka 325 000 kronor säsongerna 2014 – 2020. I utredningen har kommunen tagit del av fakturor som sparats av arenans restaurang. På dessa finns inga uppgifter om vilka som har varit med och festat. Enligt regelverket ska representationsfakturor ange syfte och vilka som deltagit.
– Och jag tycker det är fel att kalla det representation. Här har de ätit och druckit på hyresgästernas bekostnad en.”

Läs mer i Hem & Hyra


 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Henrik Rönnquist

Redaktör och Art Director för PS