Förhandlingarna mellan S och M i migrationsfrågan har kraschat.

| 6 juli, 2020

Förhandlingarna om migrationen mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har brakat samman. Och partierna skyller på varandra för misslyckandet.
Ebba Busch säger “Otroligt tröttsamt”. Medan S-toppen Annika Strandhäll twittrade ut ”Pinsamma moderater”.
Men var det ett misslyckande att det inte blir en bred uppgörelse mellan S och M, eller var det kanske en välsignelse?
Meningarna går säkert isär på den frågan men jag frågar mig om en bred uppgörelse inte är sämre än en där alla partierna har samma åsikt om hur många som ska få ha tillgång till Sverige årligen?

Men nu har de i alla fall brakat samman och moderaterna som gick ut med med meddelandet sade att det berodde på att socialdemokraterna inte velat minska invandringen tillräckligt. Enligt M som räknat på S förslag så såg de att S ville behåller invandringen på samma nivåer som i dag, detta var något inte M kunde gå med på då de vill kraftigt minska invandringen ner till de övriga nordiska ländernas nivåer. En annan fråga som det brakat ihop på är att S velat behålla de humanitära skyddsgrunderna och att där inte ska behövas några försörjningskrav på anhöriginvandringen. Något som M är helt emot då de vill minska de humanitära skyddsskälen och försörjningskraven för anhöriginvandringen.

Den moderata migrationsförhandlaren Maria Malmer Stenergard säger: “De valde att blidka Miljöpartiet i stället för att få till stånd en stram politik. Det fanns ingen vilja att faktiskt minska invandringen.”
Ulf Kristersson kommenterar kraschade förhandlingarna så här på Facebook: “Socialdemokraterna har i dag valt Miljöpartiet och regeringsmakten framför en hållbar, stram och realistisk migrationspolitik. Vi moderater är fast beslutade om att 2020-talet inte ska bli ännu ett decennium av ogenomtänkt invandring och misslyckad integration.”

Men från Löfven så kommer det andra ord, han skyller helt och hållet sammanbrottet på Moderaterna då han till TT säger att M varit de som varit ovilliga att kompromissa.
Löfven säger: “Vi beklagar att det inte går att träffa en bred överenskommelse om en långsiktigt hållbar och ansvarsfull migrationspolitik där även Moderaterna ingår. Moderaterna har hela tiden lyft in ytterligare frågor, ställt fler villkor och inte velat kompromissa i de svåra frågor som diskuterats.”
Och den tidigare S-ministern Annika Strandhäll går som vanligt till hårt angrepp på motståndare som inte håller med S när hon på Twitter skriver: “Pinsamma moderater. Det är bättre de står för att de inte orkade göra upp. Alla har kunnat följa vårt partis mycket seriösa försök att hitta en bred överenskommelse de senaste veckorna. Det är ingen hemlighet direkt.”

Och även näringsminister Ibrahim Baylan twittrade ut: “Så fort SD trycker på så viker sig M.”
Men är det M som vägrat vika sig, eller är det så att S fallit för trycket att kanske behöva omval om MP lämnat regeringssamarbetet?
Kan det inte vara så att även Centerpartiet som vill i det närmaste återgå till migrationsreglerna innan 2015 också ligger bakom kraschen i förhandlingarna?
För C:s vikarierande partiledare Anders W Jonsson menar likt Löfven att det är M:s ovilja att flytta sin position som har gjort att partierna inte har kunnat enas.

Han säger: “Det ena handlar om volymmålet, där man velat halvera invandringen. Det andra handlar om barns rätt att återförenas med sina föräldrar. Vi har varit beredda att vrida och vända på andra parametrar, men att som Moderaterna inte vilja röra sig.”
Men har C velat vända på alla parametrar kan man fråga sig då de inte vill införa något mål för hur många som ska få komma till Sverige och vill underlätta för barn och föräldrar att återförenas?
Är det till att vrida och vända på alla parametrar?
Några som inte hänger läpp nu är MP.

Språkröret och bostadsminister Per Bolund säger idag: “Det är ett positivt besked för oss som driver på för en human och rättssäker migrationspolitik. Det var inte vad vi såg komma från de förhandlingar som pågått nu.”
Han tror för övrigt att detta sammanbrottet kan göra att det finns förutsättningar att komma överens mellan de partierna som ingår i JÖK:en.
Men finns det de, för även om L är ett litet parti så har deras partiledare tidigare sagt att de vill ha en minskad migration, och de driver också på om försörjningskrav, så hur ska de komma överens med MP i den frågan?

Ebba Busch menar att det är ”otroligt tröttsamt” att S och C menar att det är M:s fel att förhandlingarna har brakat samman.
Hon säger: “Det har presenterats olika kompromissförslag. Nu slår Socialdemokraterna sig för bröstet med att de kan tänka sig någon slags andelsriktmärke, men när vi räknar innebär det en ökning av invandringen.”
Hon beskriver också att läget är väldigt frustrerat.
Och säger vidare: “Migrationspolitiken kan inte bygga på Socialdemokraternas fantasier och sen verkställas av en halv regering. Vi kan inte gå med på en migrationspolitik som innebär ökad invandring till Sverige.”

Men det är ju så, de skyller på varandra och vill nu inte fortsätta leka i samma “sandlåda”. De enda partierna som inte varit med om denna förhandlingsrundan är SD och V. SD är de som är mest konservativa i sina förslag där de vill att permanenta uppehållstillstånd helt överges och ersättas med tillfälliga uppehållstillstånd. De vill också att endast flyktingar ska få lov att ta anhöriga till landet, alternativt skyddsbehövande ska inte beviljas anhöriginvandring. Detta och att försörjningskrav ska gälla för alla som vill ta in anhöriga till landet. Enligt mig är det de enda vettiga förslaget med tanke på hur integrationen fungerar eller rättare sagt inte fungerar i Sverige.

Nu återstår bara Vänsterpartiet och vad de vill med migrationen. Och det är ingen rolig läsning för svenska skattebetalare. De vill inte bara gå tillbaka till migrationspolitiken innan 2015, de vill dessutom ha en amnesti för de ensamkommande som fått stanna med stöd av gymnasielagen. Och att förenkla för anhöriginvandring, samt att införa en ny humanitär skyddsgrund för migranterna vilket i praktiken skulle innebära att Sverige än en gång öppnade sina gränser för alla som vill komma hit och ljuga för att lättare få stanna. Det skulle med deras förslag bli en guldgruva för allahanda kriminella som med vår kriminalpolitik fått mer eller mindre frikort att begå brott i Sverige.

Men som sagt var så har förhandlingarna brutit samman och de politiska lägren som säger att politiseringen ökar bland medborgarna i Sverige spär än en gång på denna politisering. De som menar att Sverige ska hålla samman sliter landet än mer sönder och sen frågar de sig varför där finns ett politikerförakt.
Varför lyssnar de inte på en majoritet av de svenska medborgarna vill ha färre asylsökande?
Varför vill dessa politiker inte följa folkviljan i denna och många andra frågor, varför låter de små intresseorganisationer få så stort inflytande i sådana frågor?

Är detta demokratiskt eller är det ett bevis på att vissa partier förlorat fotfästet med sina gräsrötter?
Jag nämner inga partinamn då alla läsare med säkerhet kan säga vilka partier jag med detta menar. För även om man skulle lägga ihop alla som i Novus-undersökningen som presenterades för några dagar sen så kommer inte de som vill ha fler, lika många eller vet ej upp i det procenttalet som vill ha en mindre asylinvandring.
Men detta bryr sig vissa politiska partier inte om då dessa drivs av små extremistiska falanger som inte bryr sig om verklighetsbilden i Sverige utan som lever i en rosa bubbla där allt är möjligt, även att 30 miljoner migranter skulle kunna bosätta sig här.

https://www.expressen.se/nyheter/forhandlingarna-mellan-s-och-m-har-brakat-samman/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/lABjQy/migrationsforhandlingarna-mellan-s-och-m-brutna
https://www.expressen.se/nyheter/politiskt-gral-om-migration-men-sa-har-tycker-de-i-sak/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/lABjQy/migrationsforhandlingarna-mellan-s-och-m-brutna

1 En tanke på “Förhandlingarna mellan S och M i migrationsfrågan har kraschat.

 1. Carl den 12

  Sverige har redan KRASCHAT?

  Calle hälsar till Sveriges politiker, att ni har redan förlorat med eran flathet utav svek mot Sveriges urbefolkning och alla ni som har invandrat hit på riktigt och är en del utav vårat land.
  Utan er som lärt er svenska, studerat, arbetat, tagit lån och lever sida vid sida med oss, så gör ni Sverige till något vi tillsammans kan vara stolta över♥
  Men, så har vi Tyvärr senare år stött på patrull med invandrare som är här utav annan orsak, som enbart bedriver kriminell verksamhet och bidrar till ett Sverige många utav oss ALDRIG kan förneka och normalisera.
  Det säger mer om er, som önskar öka på trycket, med mer våld och död som blivit konsekvenserna?

  En trött Same som röstar blankt i SVEKige?
  Och, ja vi med samiskt ursprung blir, tro det eller ej diskriminerade än i dag❗❗❗

Kommentarer är stängda.