Migrationschocken – Sverige är inte en humanitär stormakt värd att efterlikna

Förhandlingarna om Sveriges framtida migrationspolitik har intensifierats, men partierna är ännu inte överens.

Det handlar om volymer eller ett tak om man så vill. De partier som opponerar sig menar att volymmål inte är förenligt med rätten att söka asyl. Hur många som kommer att behöva en fristad beror helt på vad som händer i omvärlden, hävdar man. Därför kan man inte i förväg bestämma hur många som ska få komma hit.

Om vi tar migrationsverkets egna beräkningar räknar man med att ca 20 000 asylsökande kommer att söka asyl under åren 2019-2022, tillkommer gör anhöriginvandring som räknas med ca 10 000 människor fram till 2020.

Vi vet vad det innebär, att kostnaden läggs helt hållet på skattebetalare, antingen man vill det eller inte. Vi vet också att vi svårligen kan ta hand om dem som redan vistas i vårt land. Regeringen har på inga sätt löst vare sig försörjningen eller bostäder. Volymer har faktiskt betydelse. 

Vem minns inte 2015 med en massinvandring vi sent ska glömma. Inga gränskontroller och politiker med ett svårartat behov av att utropa sig själva till humanister. Kommuner mäktade inte med att ta hand om alla som kom, något kommunerna lider av än idag med ekonomiska svårigheter och bostadsbrist som följd. 

Vår migrationspolitik är direkt skadlig för vårt land och det är rent ut sagt för jävligt att svensk politik inte tagit det ansvar de borde.

Sverige är ett litet land och vi ska inte, bör inte och kan inte vara en humanitär stormakt som ska ta emot alla människor som av olika anledningar och behov vill bosätta sig här. En sak är säker. Vi har skapat ett land med växande segregering och splittring. 

För att kunna bevara den lilla välfärd vi har kommer landets kommuner och regioner tvingas vända på varje krona. Den svenska välfärden som så länge varit en av våra viktigaste hörnstenar finns inte längre. Det har vi tvingats inse och bevittna i kölvattnet av Coronaviruset. När viruset drabbade Sverige vände välfärden de som byggt upp den, ryggen. En välfärdskris som tillsist kommer drabba oss alla, oavsett virus eller inte. Vi som en gång litade på svensk skola, bra sjukvård och trygg omsorg, har lämnats i sticket. Varför? Jo därför att extrempartier som MP, C och S ville omvandla Sverige till en humanitär stormakt. 

Sverige är verkligen inte humanitär stormakt värd att efterlikna. Snarare är vi ett exempel på hur politiker utan förmåga till konsekvensanalys kan trasa sönder ett helt land och ett folks tillit till politiken. Det som man hävdade skulle bli en vinstaffär och investering för framtiden, blev raka motsatsen. Kris efter kris tvingas vi istället genomgå. Hur man ens kunde tro det är märkligt, än märkligare är alla som lät sig luras att tro på politikens lögner om vinster och humanism. 

Minus kan aldrig blir ett plus. Generösa asylregler eller att inte ha volymmål representerar inte en ansvarsfull politik. Det finns miljoner flyktingar och miljarder fattiga i världen; lösningen kan banne mig inte vara att alla dessa flyttar till Sverige.

Vi behöver lägga grunden för en ny migrationspolitisk ordning för decennier framöver. Annars riskerar vi en allvarlig systemkollaps. Liksom att sannolikheten ökar för nya omöjliga sociala problem som uppstår i kölvattnet av den misslyckade integrationen. Den extrema idealismen måste helt enkelt upphöra.


Vi behöver ditt stöd!

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “Migrationschocken – Sverige är inte en humanitär stormakt värd att efterlikna

 1. Anders

  Tycker det börjar bli lite bättre eftersom . Men ännu törs våra politiker inte tala klarspråk , utan lindar in det.
  “Vi ska satsa 11 miljarder för att få ordning på soporna i utsatta områden “. Säger en Göteborgspolitiker .
  Hur tyder man det .

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *