Alice Teodorescu Måwe: Det är inte Gud som stiftar lagar

| 9 juli, 2020

“Debatten kan inte låsas vid vad lagen säger. Det måste också gå att diskutera om lagen verkligen är ändamålsenlig.

Samhällsdebatten har på senare tid blivit alltmer juridifierad. Inte minst på asylrättens område är trenden tydlig; alla förslag som syftar till att reformera den sedan länge urvattnade asylrätten påstås strida mot asylrätten i sig. På så vis låses den nödvändiga diskussionen om de svåra politiska målkonflikterna.

En självklarhet kanske, men likväl en självklarhet som bör påpekas: Alla lagar stiftas av folkvalda politiker och är inte av Gud givna. Det är också politiker som ändrar lagar när de inte längre anses ändamålsenliga eller i linje med de befintliga politiska ambitionerna. Det är ett faktum som ofta glöms bort i den spelteoretiska skildringen av politikens villkor.”

Alice Teodorescu Måwe

Läs i GP


Vi behöver ditt stöd!

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *