Hemtjänstkund funnen död efter två veckor trots att den skulle haft dagliga besök

| 9 juli, 2020

Hur fungerar hemtjänsten i Luleå kan man fråga sig efter att man läster att en person som dagligen skulle ha hemtjänst hittats död efter två veckor?
Vad håller de på med inom hemtjänsten då verksamhetschefen Anna Fors säger att deras senaste kontakt med den avlidna kan ha skett via dörröppning eller via brevinkastet?
Ska inte en person som ska ha och får betala för daglig kontakt också få daglig fysisk kontakt, eller är det för mycket för den hemtjänstgruppen?

Sista gången den avlidna var i kontakt med sina anhöriga var fredagen den 3 juli och nästan två veckor senare så kontaktar de anhöriga hemtjänsten då de inte hört av sin anhörig. Först då kontaktades polisen som gick in i personens bostad där personen påträffades död.
Man frågar sig verkligen om Luleå har en fungerande hemtjänst och om verksamhetschefen verkligen passar på den plats hon har?
För på frågan om hur det kan komma sig att en person som skulle ha hemtjänstbesök dagligen inte haft kontakt med hemtjänsten under så lång tid, så svarar hon att hon inte vet.

Inte vet, men är det inte hennes jobb att veta, är det inte hemtjänstpersonalens jobb att rapportera om de inte fått tag på en klient till dem?
Verksamhetschefen säger att det finns tydliga rutiner för hur hemtjänsten ska hantera situationer när man inte får kontakt med brukare vid besök, dessa rutiner har vid denna händelse brustit.
Men är dessa rutiner så tydliga då om det kan gå nästan två veckor utan att någon som ska besöka en kund reagerar på att ingen öppnar, Så varför har de då inte tagit sig in i lägenheten?

Jag vet att när min far levde så fick han mat av hemtjänsten dagligen och då ringde de på dörren och öppnade då inte han så använde de sin nyckel och tog sig in i lägenheten.
Så varför har inte hemtjänsten gjort lika dant i Luleå?
Och med tanke på de lås hemtjänsten har nu, i alla fall där jag bor så öppnas de med hjälp av hemtjänstens telefoner och då loggas även tidpunkten de varit där in på deras dator.
Så varför finns inte ett sådant system i en storstad som Luleå när det finns i en by som Vittsjö?

Men det har även visat sig att den aktuella arbetsgrupppen har brustit på andra nivåer och att åtgärder har vidtagits samt att denna händelse har anmäls till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som en lex Sarah.
Men vad hjälper det den person som avlidit och dennes anhöriga som fått veta att deras anförvant kanske legat död i nästan två veckor?
Nä, enligt mig så skulle både verksamhetschefen och den arbetsgrupp som misskött sitt arbete polisanmälas för att de brustit i vården av en kund.

Vad sen en sådan polisutredning utfallet i är en annan sak, men vårdpersonalen och chefen hade i alla fall fått en ordentlig påminnelse att de ska utföra sina arbetsuppgifter som det står i det avtal som är skrivit mellan kunden (brukaren) och kommunen. Dessutom hade de anhöriga fått ett ordentligt avslut på det fruktansvärda beskedet de fått då deras anhörig legat död så lång tid utan de besök den skulle haft. För jag litar inte på att IVO;s utredning har så stort genomslag som vad en polisutredning skulle haft.

Dessutom skulle arbetsgruppen upplösas då det verkar vara problem med den. Och detta utan att facket skulle få ha något att säga till om. För riskerna är annars stora att detta kommer att upprepas fler gånger. För har det hänt en gång så är det lätt att det händer igen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/person-lag-avliden-i-sitt-hem-i-flera-dygn-utan-kontakt-med-hemtjansten?fbclid=IwAR0Xb2K4QN2RxWMdkbcATp1-xKcf7CxnEF3yIluDsKxtrUJdNomkshXyowo

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Hemtjänstkund funnen död efter två veckor trots att den skulle haft dagliga besök

 1. ulf

  Ansvariga kanske inte förstår eller talar svenska ? Ingen kan läsa arbetsinstruktioner ,har noll hygien och bryr sig inte om något överhuvudtaget ?Ansvariga har i egna ögon noll ansvar ?
  Sverige 2020 kan en brukare ligga död i två veckor utan att det uppmärksammas……….Det borde vara straffbart !
  Tack Löfven och knähundspartierna för tryggheten……….nu är väl alla bottenrekord uppfyllda så då kan ni ju alla köpa varsin korv med bröd……för nu säger ni ju att allt är så bra så bra……??Fy f………….

 2. Gustavsson

  Utan att vara sarkastisk eller elak så är det välkänt att de aldrig har bott så många människor i Norrland och resultatet har blivit inavel, ja är 100% säker att detta är en stor förklaring till existensen av Anna Fors och hennes agerande, socialism är också en faktor som förklarar detta Jens existens

Kommentarer är stängda.