MIGRATION. Svensk stasimedia visar sitt fula tryne 

| 9 juli, 2020

Det var smått surrealistiskt att se Morgan Johansson i tv-studion och vägra debattera en våra viktigaste frågor.

Självklart var det ynkligt av Morgan Johansson att kräva att få slippa möta Malmer Stenergard (M) i debatt. Lika ynkligt var att han krävde att bara svara på frågor från programledarna. Ett krav som SVT gladeligen accepterade. SVT har aldrig några problem med att agera som Socialdemokraternas lakejer. Varken SVT eller Socialdemokrater arbetar på uppdrag av svenska folket.

Men så här blir det när det offentligt finansierad media springer maktens ärenden. Makten kan utan problem ställa horribla krav för att undkomma debatt och granskning. 

Det finns en anledning till att Socialdemokraterna kan kontrollera SVT. Public service har sedan Stefan Löfven klev in på den politiska scenen blivit S förlängda arm. Det är ingen slump att Morgan Johansson kräver styrda intervjuer för att ställa upp i SVT s program. Det är numer en socialdemokratisk strategi. Hans chef gör detsamma. Det handlar om att sätta munkavle på kritiker vilka de än må vara.

Morgan Johanssons diktaturfasoner har vi sett förut. Socialdemokraterna har en fäbless för att vilja kontrollera vad som sägs och vem som säger vad. Ni minns kanske Johansson (S) förslag under 2018, att ändra i tryckfrihets- och yttrandefrihetsgrundlagen? Då ville regeringen göra det möjligt att förbjuda vissa sajter att publicera personlig information på ett sätt som innebär att människors integritet kan hotas. Om den hade gått igenom hade det kraftig begränsat möjligheten för alternativ media att bedriva sin journalistik.

Det är minst sagt problematiskt när Public service reduceras till en arena för makten och ett politisk vapen då den varken ska vara politisk eller en arena, utan fri från politiska påtryckningar och spel. Att socialdemokrater som Morgan Johansson och statsministern behandlar Public service som ett medel för socialdemokratiskt maktutövande visar oss exakt vilka de är och hur de ser på sin roll som politiker. Mer omoraliskt och (o)demokratiskt kan det knappats bli. Det mest alarmerande är förstås att de aktivt hindrar alla som ifrågasätter deras maktutövande. Och att de ser alla som inte är vänsterliberaler som extrema/antidemokrater. 

Vad ska man göra? Om inte svensk politik och Sverige agerar tydligt mot Socialdemokraternas maktutövande fortsätter man visa att det går att trampa på folket, luras, ljuga och kontrollera. I ett tidevarv när den demokratiska tanken i Sverige är satt på undantag är det en mycket farlig eftergift att göra. 

Samtidigt vet de. Det är därför Morgan Johansson vill styra vad som sägs i migrationsfrågan. Varken han eller någonnur regeringen har inte folkets stöd. Han är helt enkelt rädd att möta väljarna och vill därför hellre försöka dölja sina misslyckade beslut genom att sitta i TV och svara på godkända frågor. Och han kan göra det därför att S inte längre har några gränser i sitt maktutövande. 

https://www.svt.se/kultur/kritik-mot-svt-efter-utebliven-migrationsdebatt

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp