Noam Chomsky, J.K Rowling och Salman Rushdie med flera i upprop mot åsiktsintolerans – kräver yttrandefrihet

Noam Chomsky, J.K Rowling och Salman Rushdie är några av en rad kända namn som nu kräver ett slut på censur i kontroversiella frågor. Foto: AP/TT

“Flera världskända författare och en lång rad skribenter, journalister och akademiker, varnar för en eskalerande åsiktsintolerans i världen. De beskriver hur gränserna för vad som kan sägas utan hot om repressalier stadigt har blivit allt snävare.

Bland de över 150 personer som har skrivit under ett upprop för öppen debatt, som publicerats på det anrika amerikanska magasinet Harper’s sajt, finns världskända namn som den brittiska fantasyförfattaren J.K. Rowling, den indisk-brittiske romanförfattaren Salman Rushdie, och den judisk-amerikanske lingvistikprofessorn Noam Chomsky.

I sitt uppropsbrev, menar de att den senaste tidens protester mot orättvisor inte bara har lett till välbehövliga reformer utan också har intensifierat en ny slags moraliska attityder och politiskt engagemang som tenderar att försvaga våra normer för öppen debatt och åsiktstolerans, till förmån för ideologisk likriktning.”

Läs i Världen Idag


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *