Är verkligen svenska flaggan en problematisk symbol? 

“Medan det är ganska troligt att många afghaner direkt associerar flaggan till kristendomen är det förmodligen väldigt få svenskar som särskilt ofta reflekterar över den religiösa kopplingen”, skriver Patrik Lindenfors, forskare vid Institutet för framtidsstudier och styrelseledamot i Humanisterna. Bild: Thomas & Malin Brindefelt / Wikimedia Commons

Patrik Linfors menar att den svenska flaggan är en problematisk symbol i dagens sekulära Sverige. Främst på grund av dess religösa koppling. Som ett exempel nämner han slaveriet. ”Just nu är kopplingen till slaveriet det avgörande för vad som är en problematisk symbol. Här har kristendomen inte särskilt mycket att skryta med. I diskussionen om slaveriet i Nordamerika fanns kristna på båda sidor i konflikten, men de som argumenterade för slaveriets bevarande hade fler bibelord att drämma i huvudet på sina meningsmotståndare än slaveriets motståndare”, skriver han. 

Jag håller inte med Linfors. Om man vill se svenska flaggan som ett problem i en fråga vi i sak står ganska långt ifrån, ja då blir den ett problem. Vad gäller slaveriet pågår det just nu som allra mest och värst i Mellanöstern och Afrika. En förändrad svenska flagga kommer knappats göra någon skillnad där. 

Ett annat argument han drar upp är att kristendomen inte är” ”det historiska arv som varit mest positivt för landet då den kristnade överheten gav sig på att utrota ursprungsreligionerna.” Andra argument är: ”Det finns politiska argument – nu när vi är inne i en fas då vi omvärderar historiska symboler kanske det även vore dags att verkligen tänka igenom det svenska symbolspråket?”

För att klargöra, vilka ”vi” det är som (med våld) vill omvärderar vår historia? Ja inte är det jag och många med mig som vill det. Det är vänsterliberala som fått för sig att riva ner delar av vår kulturhistoria är lösningen på rasism och splittring. 

Jag ser inget värde i att förändra eller förkasta vår flagga, tvärtom. Nu mer än någonsin behöver den värnas. Om vi vill kan vi se den som den enande symbol den faktiskt kan vara och är, i alla fall för oss som ser den som Sveriges symbol. 

Under den kan vi alla, oavsett politisk färg eller härkomst, samlas just därför att den står som en symbol för hela landet Sverige. 

Att enas och hylla Sverige borde inte vara så problematiskt. I ett sekulärt samhälle måste det finnas symboler som enar oss. Dit hör svenska flaggan, vår demokrati, jämställdhet och vårt land som det byggts upp av tidigare generationer. 

Men om svenska flaggan ska ses som enande är det avgörande att den inte kapas av politiska krafter eller forskare som följer den politiska strömmen. 

Jag ser hellre att vi stärker den svenska flaggan som symbol. Det skulle också ge oss den där viktiga motkraften mot de destruktiva krafter som växer, så som NMR, islamism och AFA.

Artikel i GP


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 18
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “Är verkligen svenska flaggan en problematisk symbol? 

 1. Carl den 12

  Denna enkla, men ack så vackra flagga signalerar, här finns det försörjningsstöd🇸🇪
  Om man uppfattar flaggan och landets grundläggande religion och övriga grundvärderingar, som sociala koder icke lockande.
  Vilket är helt okej, så är man som muslim inte tvingad att flytta hit, då det finns andra länder som borde locka desto mer.

  Calle tycker sig tro att ni som plågas utav svenska fanan, egentligen inte är i behov av Sverige som fristad.
  Kan man fråga efter märkeskläder som nyanländ och “slarva” bort sin mobil/laptop för man önskar ny modell, så slutar jag i alla fall att bry mig.
  Vi har riktigt fattiga och hemlösa i Sverige, som lever i fruktansvärd misär och utsatthet.
  Som bara önskar vård, omsorg, bli friska, få duscha, äta och ett tak över huvudet💔
  PS Hade jag varit rik som ett troll, så är det den grupp jag skulle prioritera före allt och alla andra och slippa höra gnäll om en tygbit👎

Kommentarer är stängda.