Sverigedemokraterna kräver språktest inom äldreomsorg

SD vill ha ett språktest för alla som ska arbeta inom äldreomsorg. I Botkyrka i Stockholm har det redan införts. Foto: Fredrik Sandberg/TT

“Dåliga kunskaper i svenska är en riskfaktor på äldreboenden. Nu vill SD införa ett krav på språktest för personal som ska jobba med äldre. Samtidigt finns sedan i februari ett lokalt initiativ där språktest redan införts i en Stockholmskommun.

Ungefär 150 000 personer arbetar inom äldreomsorg i Sverige, av dessa är nästan en tredjedel, eller cirka 42 000 personer, födda i ett annat land än Sverige, enligt tidigare siffror från Socialstyrelsen. Under coronapandemin har det svenska språket hamnat i fokus. Vårdpersonal som inte kan kommunicera eller förstå svenska tillräckligt bra bland äldre utgör en riskfaktor, enligt en utredning från Ivo och enligt fackförbundet Kommunal som tidigare uppmärksammat problemet.

Nu föreslår Sverigedemokraterna att det ska införas ett språktest för all personal som ska arbeta inom äldreomsorg.

– Äldreomsorgen har varit väldigt tillbakasatt i många år. I kommunerna har man prioriterat andra saker, man har använt äldreomsorgen som integrationsåtgärd åt nya människor som ska i arbete. Man har inte kunnat kommunicera på svenska språket, säger Ann-Christin From Utterstedt (SD), riksdagsledamot i socialutskottet.”

Läs mer i Svd


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Sverigedemokraterna kräver språktest inom äldreomsorg

 1. ulf

  Än finns det politiker med sunt förnuft och genomtänkta åtgärdsförslag i Sverige.Tack SD ni står för den opposition som borde vara skyhögt skarpare från flera sk borgerliga partier……….eloge till Er som kämpar !

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *