YTTRANDEFRIHET: Oliktänkande trängs undan – redaktör och opinionsskribent på New York Times lämnar tidningen

| 15 juli, 2020

New York Times. Foto: Julio Cortez/AP/TT

“Bari Weiss, redaktör och opinionsskribent på New York Times, lämnar tidningen. Hon anger långvarig mobbning och utfrysning på grund av ”fel” åsikter som skäl. Hon berättar att hon hotats av kollegor, beskyllts för att ”skriva om judarna igen” och för att vara rasist. Nu larmar även andra profilerade journalister om den snabbt smalnande åsiktskorridoren.

Bari Weiss har på sin egen webbplats berättat om beslutet att lämna prestigefyllda New York Times.

”Sanningen är att intellektuell nyfikenhet, och inte minst risktagande, ses som en fara på The Times”, skriver hon.

Hon har kallats nazist, rasist, beskyllts för att skriva för ofta om judarnas situation och kollegor ska enligt Weiss i interna forum på tidningen ha hånat henne och bland annat publicerat emojis föreställande yxor intill hennes namn.

Man kan säkra sin anställning på tidningen genom att publicera sin ”4 000:e ledare om att Donald Trump är en unik fara för landet och världen”, skriver hon syrligt och menar att självcensur blivit en norm.”

Läs i Världen Idag


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •