Skulle Pippi ta på sig en burka eller niqab?

| 16 juli, 2020

Artikel från 2018 av Jill Sörensen. Lika aktuell idag:

Jill Sörensen, Knock Out Abuse Against Women.

“Vad skulle hända om Pippi Långstrump var tvungen att dölja sina flätor under en burka för att undvika att bli slagen och kallad för hora – vilka är vi då? skriver Jill Sörensen, Knock Out Abuse Against Women.

När jag var barn var Pippi Långstrump min hjälte och förebild. Hon var okuvlig, modig, rolig och hon hade frihet att göra som hon själv ville. Hon lärde mig att vara stark, hon visade att jag kunde bo i mitt eget hus, att jag kunde ha mina egna pengar, att jag skulle stå upp för mig själv och att jag hade rätt att fatta mina egna beslut. Hon visade mig att mitt liv är mitt äventyr, och framför allt gav hon mig friheten att vara mig själv.

Svenska kvinnor har blivit så vana vid jämlikhet och vi har tagit våra rättigheter så för givet, att vi har missat den skrämmande fart med vilken könsrasism har slagit rot i lokala områden runt om i Sverige. Kanske har vi velat visa hur vidsynta och öppna vi är mot andra kulturer, att vi inte har insett att vi själva har blivit en del av förtrycket?

Hur har vi kunnat tillåta att kvinnor i Sverige inte tillåts att röra sig fritt och öppet, att kvinnor i Sverige skyls bakom skynken, att kvinnor i Sverige gifts bort redan som barn, att kvinnor i Sverige är rädda för män?

Kanske har vi varit tysta på grund av en malplacerad rädsla att bli kallade rasister, och inte insett att den jämlikhet som vi tagit för given inte är en allomvärldslig rättighet, utan en rättighet som vi måste värna varje dag, och att den, tillsammans med våra lagar måste omfatta alla kvinnor i Sverige.

Vad skulle hända om Pippi Långstrump var tvungen att dölja sina flätor under en burka för att undvika att bli slagen och kallad för hora – vilka är vi då?”

Jill Sörensen

Knock Out Abuse Against Women

Läs hela artikeln i GP


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: