Tino Sanandaji: En ung man jagas av en pappa och två tonårssöner, söker skydd i en parkerad buss och avrättas bredvid chauffören. Varför?

| 17 juli, 2020

En del av Sveriges förvandling från en idyll till oigenkännlig är avtrubbning där spektakulär våld snabbt är bortglömd, med medias hjälp. Gängmordet i Örebro igår fick en notis av SVT-text, medan blodbadet i Kiruna är på väg i memoryhole ersatt av tacos-recept, utan att allmänheten förstod vad som egentligen hände. 

En ung man jagas av en pappa och två tonårssöner, söker skydd i en parkerad buss och avrättas bredvid chauffören. Varför? Utan information är det omöjligt att reda ut underliggande orsaker till dessa brott, men i Sverige har journalistkåren get sig själv makt att avgöra vad som är ”relevant” och vad folk inte får veta. 

SVT:s komiska ögonvittnesskildring berättar att de var ”unga” & upprepar att det var ”grabbar”, för de som inte vet vad ung betyder. Aftonbladet pratar om ”svartsjukedrama”, som om det räcker som förklaring att pappor tar ut 15-åring på klanmord i kollektivtrafik och hjälpa grabbarna hugga ihjäl sin kärleksrival under Lapplands kvällssol.

Norrlänning Pelle Zackrisson har grävt mer: ”Nyheter Idag har tagit del av häktningframställningarna som visar att pappan och hans söner är afghanska medborgare. Enligt Skatteverket invandrade trion till Sverige 2015 från Iran, likt många andra afghaner som kommit till Sverige under senare år. De två sönerna fick svenskt medborgarskap i mars 2019 och kan inte med nuvarande lagstiftning utvisas vid en fällande dom”

Vad säger ni, blev det hela mer begriplig med mindre censur? Givetvis har bakgrund relevans då forskning visar att kultur kan påverka brott, t.ex. machokultur, hederskultur och klankultur. Faktaförnekan om detta baseras på religiös värdegrund, inte evidens. Invandrarbakgrund i brott har därför alltid relevans så länge Sveriges kriminalpolitik baseras på övertygelsen att kultur saknar koppling till brott, inklusive brott kopplat till sex, heder och övergrepp mot män och kvinnor. 

Trots stark kulturell koppling har politiker förnekat detta och läxat upp svenska män, med uttalen i stil Morgan Johansson “Det viktiga är signalen till Sveriges män och pojkar”

Stefan Löfven “Vi ska inte koppla det här till invandring”, “Det är på tiden att vi pratar mer allmänt om det här, både män och pojkar”, medan Ulf Kristersson stämde in “Vi som är pappor måste prata med våra söner. Vi måsta säga vad som är rätt och fel.” 

Detta populistiska budskap bortser från vetenskaplig faktum att kulturer skiljer sig i syn på rätt och fel: den Afghanska pappan liksom Fadimes mördare pratar med sina söner före mordet, det är just det som är problemet. I ett land där detta typ av brott blivit allt vanligare betalar offren ett högt pris för envis kriminologisk okunskap.

Tino Sanandaji på Facebook 


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •