Den bestämmande klicken 

| 22 juli, 2020

Anna Björklund skriver bra om sin tid som journalist på Sveriges Radio. 

Mycket riktigt påpekar hon att en betydande del av ”av svenskarna ser det som självklart att de etablerade medierna styrs av inskränkta södermalmsbor som känner fler människor i Feministiskt Initiativs partiledning än vad de träffat folk som röstat på Sverigedemokraterna. En självupptagen klick, så bortvänd från folket och verkligheten att de varken uppfattar eller förstår vad som pågår i landet de har som jobb att bevaka och analysera.”

Det var också exakt det Björklund möttes av när hon började sitt arbete på SR. Samma tid var migrationsfrågan en het potatis. Det var valår. När hon gjorde ett inslag om flyktingars utbildningsnivå stack en ”medarbetare in huvudet i studion och ropade ”hallå, Syrien är ju typ Barcelona?!”. Hon hade kandiderat till fullmäktige för ett mycket invandrarvänligt parti några år tidigare.”  

Snart kom hotet om uppsägning. Björklund ”ville citera en nyhet om problem med hur utländska bärplockare hanterade eldningsförbudet. Han tyckte innehållet var ”obehagligt” och ville inte sprida det, detta trots att källan var Sveriges Radios egna lokalnyheter.”

Som sagt, en bra artikel väl värd att läsa. 

Min egen notering. Det är möjligt att det är ängslighet som styr på Sveriges Radio. Det som dock är glasklart är att vissa problemformuleringar som är typiska för SR/public service nästan alltid sammanfaller med problemformuleringar som är typiskt ”vänster”, exempelvis att SD inte går att lita på eller att kriminalitet är en socioekonomisk effekt. Det är inte någon tillfällighet utan en del av ett större mönster. Då är frågan varifrån kommer det mönstret? Jo från journalisterna själva. Ängslighet eller inte, men nog är det så att journalisternas på egna partisympatier spelar en stor roll i vilka nyheter de väljer att berätta om. 

https://www.gp.se/kultur/kultur/%C3%A4ngslighet-styr-p%C3%A5-sveriges-radio-inte-ideal-1.31516519


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “Den bestämmande klicken 

 1. Carl den 12

  Samma sak här i Göteborg, hur människor med mer eller mindre direkt eller indirekt makt hänger ihop och påverkar på olika nivåer av plattformar, överallt dom bara kan och orkar.

  Calle ser ingen lösning, men vi är några som har koll på vilket fullt och skoningslöst fulspel dom håller på med, som går över gränsen för vad som är lagligt?

Kommentarer är stängda.