SVERIGE. Hederskulturen tar ett strypgrepp på flickor och kvinnor

| 22 juli, 2020

Foto: George Anderson

Det pågår en intressant positionsförflyttning just nu inom inflytelserika “tyckargrupper”. Slöja på kvinnor i Sverige ska inte längre ses som förtryck. De är bara ett kulturellt uttryck, skriver Chris Forsne på twitter. 

Det handlar också om ett enda stort hyckleri som ofta består av tyckargrupper som vill försvara det öppna samhället och vår jämlikhet samtidigt som de inte har några problem med att försvara slöja på barn, burka eller niqab. De gnäller över ojämlika skolor, stöttar och propagerar för religiösa friskolor, samtidigt de vänder bort blicken från könssegregerade skolor som lär flickor att de är det andra könet. 

Idag har vi kommit så långt att fler och fler politiker säger nej till slöja på flickor i grundskolan. Det är ett bra och viktigt ställningstagande. Men, hederskulturens förtryckande normer sprider sig ändå i vårt samhälle.

Den naiva välviljan om att inte diskriminera och kränka har tragiskt nog lett till att vi i stället låter både flickor och kvinnor bli utelämnade till just diskriminering och förtryck. Och sig själva. Någon hjälp kan de inte förvänta sig få från de välvilliga tyckargrupperna. 

Bilden ni ser är tagen i Malmö för två timmar sedan. Det här är vad vi också pratar om men som sällan visas eller nämns i klartext. Det borde vi göra oftare. Om inte annat för de utsatta flickornas och kvinnornas skull. Det handlar inte bara om slöjan och barnen i grundskolorna. Det handlar om Förtrycket. Om hur hederskulturen tar ett strypgrepp på flickor och kvinnor. Om hur de sviks och utelämnas. Och om hotet mot vår jämlikhet. 

Kommentera gärna och berätta hur ni ser på frågan, men tänk på att hålla god ton. Inga nedsättande kommentarer, hatiska uttryck eller hets. Dessa förstör mer än de tillför. Frågan förtjänar ett stort allvar. Det handlar om vår framtid, flickor/kvinnors framtid, om vår jämställdhet och om vårt samhälle i stort. 


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

2 tankar på “SVERIGE. Hederskulturen tar ett strypgrepp på flickor och kvinnor

 1. villvaraanonym

  Frihet är väl något man får om man har förtjänat det. Religionsfrihet i all ära, men om det för med sig ett kvinnoförtryck som aldrig har funnits i Sverige tycker jag att berörda muslimer inte har förtjänat att bära slöja. Framförallt visar vi inte vår tro offentligt då det är en privatsak. Exempelvis skulle det vara olämpligt om en tv-presentatör (eller ett apoteksbiträde) bar ett kristet kors om halsen. Varför ska muslimer behandlas på ett särskilt sätt – då behandlar vi inte alla lika. Det är svårt att förstå varför slöjbärande kvinnor inte känner någon solidaritet med (om jag har förstått rätt) de 10.000-tals kvinnor och BARN som dagligen är utsatta för detta kvinnoförtryck – i Sverige!

  Jag har inget specifikt emot muslimer, men eftersom de blir fler och fler och ställer högre och högre krav på religiös acceptans av Sverige så börjar det bli ett problem – om de hade varit några få, hade jag nog inte reagerat. Tyckanden och kritik (till och med när kritiken kommer från muslimer) betraktas som islamafobi OCH rasism vilket stoppar all diskussion. Det blir bara en etikettering, istället för argumentation, som diskvalificerar alla åsikter och får konsekvenser i form av social uteslutning och fördömanden – för att inte tala om de enorma konsekvenser som har drabbat Lars Vilks och Salman Rushdie. Med tanke på de två pågående rättegångarna blir det direkt skrämmande att man kan straffas i en domstol om vissa muslimer tycker att man har uttryckt sig olämpligt. Det skulle vara intressant att se hur en domstol skulle döma om den åtalade själv var muslim, eller om en eller flera av nämndemännen är muslimer. Man måste alltså tänka för när man tilltalar vissa muslimer – det kan ju knappast underlätta integrationen.

  Man måste dock känna stor förståelse för muslimer som kommer till en modern västvärld med ett Internet som påverkar sociala normer i rasande fart – de har bara haft några få årtionden att modernisera sitt förhållningssätt till sin religion islam. Det ska jämföras med kristna och judar vilka har haft flera århundraden på sig att förändra synen på religiositet dessutom tillsammans med de europeiska ländernas samhällsutveckling. Det ställer stora krav på muslimer men är nödvändigt om vi ska behålla västvärldens syn på religionsutövning. Visst ska vi vara tillmötesgående men det får aldrig bli ett krav, vilket det är idag beroende på personer i de politiska och offentliga maktsfärerna.

  Det mest skrämmande med min kritik mot berörda muslimer är dock att jag måste vara anonym då risken för repressalier är överhängande – troligtvis inte i första hand av muslimer men av goda svenskar. Det borde få politiker men framför allt journalister att reflektera över huruvida deras godhet ska övertrumfa yttrandefriheten – vilket definieras av demokratins medborgare och inte av den offentliga och politiska makten, det vore en motsägelse i sig självt.

 2. Carl den 12

  Kvinnor bör inte har rätt att bära en massa överflödigt tyg som är i vägen på utbildning och arbete, sedan hur dom klär sig privat, gäller valfri klädsel.
  Barn, tonåringar som flickor ska inte prackas på dom, har sin självklara rätt att vara fria i sin lek och inte vara avvikande, så dom får känna en självklar naturlig gemenskap bland kompisarna❗❗❗

  Calle undrar var tog klädkoderna vägen?
  För är valfri klädsel helt fri, så åberopar jag även rätten för nudister ska få röra sig fritt i samhället, precis som dom är skapta?

Kommentarer är stängda.