Polisen Malmö: “VI KOMMER INTE TA ETT STEG TILLBAKA”

I lördags publicerades ett debattinlägg i Sydsvenskan / Helsingborgs Dagblad där två forskare, Ida Nafstad och Amin Parsa, forskare vid rättssociologiska institutionen på Lunds universitet menar att den svenska polisen måste nedmonteras då dess arbete grundar sig på systematisk och strukturell rasism. 

Låt mig tydligt slå fast att den bärande principen för polisens arbete är en grundläggande värdering om alla människors lika värde. Vi är satta att värna demokratin, värna människors trygghet och säkerhet. Detta gäller oavsett ursprung, hudfärg, ålder, könstillhörighet eller religiös övertygelse. Just för denna bärande princip, är vi beredda att varje dag snöra på oss skorna, klä på oss uniformen och stå till allmänhetens tjänst. Många gånger under svårare förhållanden än någon utomstående kan ana. Vi gör det för att vi tror på vårt uppdrag. Vi tror på demokratin. Vi tror på det goda. 

Därför gör det mig ont att läsa att det finns människor som i sin profession ser, eller väljer att se, något helt motsatt. Att vårt arbete skulle bidrar till utanförskap och segregering snarare än trygghet och säkerhet. Det är grundlösa påståenden och en slutsats som är mycket främmande både för mig och för mina kollegor. Min uppfattning är att det också är en slutsats som är främmande för de flesta som bor och vistas i Malmö. I de trygghetsmätningar vi genomför årligen ser vi tydligt hur Malmös invånare tycker att tryggheten ökar, inte minst genom årets insatser i operation Rimfrost.  

I ett avseende har artikelförfattarna rätt: de samhällsproblem som i mångt och mycket är roten till kriminaliteten i Malmö är långt ifrån enbart ett polisiärt problem. Det är ett problem för hela samhället och ett problem som kräver allas insatser – polisens såväl som kommunernas, skolornas, företagarnas och medborgarnas. Vi har alla ett ansvar för att minska utanförskapet i samhället. 

Vi inom polisen kommer inte ta steg tillbaka. Att låta medborgarna stå för sin egen reglering som artikelförfattarna rekommenderar är inte att ta ansvar. Vi vet att det hade fått motsatt effekt, att den grova kriminaliteten skulle växa sig starkare. Påståendet om att polisverksamheten skulle vara föråldrad och primitiv visar på okunskap och ointresse för att ta reda på hur vi inom polisen arbetar och vad vi står för. Polisverksamheten i Sverige utvecklas ständigt, genom våra egna och andras erfarenheter. 

Vi vet att ett högt förtroende och bra dialog är nödvändiga förutsättningar för att lyckas i vårt arbete, vi tar ansvar för det. Vårt arbete med att värna demokratin genom att fokusera på vårt uppdrag kommer fortsätta – året om, dygnet runt. 

Carina Persson

Regionpolischef, region Syd, på facebook


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Henrik Lilja Rönnquist

Redaktör och Art Director för PS

3 tankar på “Polisen Malmö: “VI KOMMER INTE TA ETT STEG TILLBAKA”

 1. muhammeds bror

  Det är bra Carina, men sluta för helvete att älta “slå fast att den bärande principen för polisens arbete är en grundläggande värdering om alla människors lika värde” Vi är trötta på svenska myndigheters tjatande om värdegrund. Gör bara ert jobb så blir det bra.

  Det är en lång väg tillbaka för svenska så kallade myndigheter som i många fall är genomruttna, inkvoterade, politiserade och korrupta skitinstanser. De flesta kan läggas ner utan att någon märker någon skillnad. Polisen behövs dock, mer än någonsin tidigare.

  Svar
 2. Jesper

  Tydligen stor skillnad mellan Malmö och genomkorrupta huvudstaden.
  Där tar polisen inget steg bakåt när det gäller öppen droghandel, för det krävs att ta steg framåt först och komma vid anmällningar, vilket inte hände en enda gång på nästan 3 år här:
  https://www.youtube.com/watch?v=R6rVNpxPc_E

  Svar
 3. Carl den 12

  Här i Göteborg sker knarkhandel helt öppet i centrum trots att väktare och polis passerar med fordon🤔

  Calle skulle nästa inte känna igen sig i GBG, om inte droghandel var helt öppen som i dag❗❗❗

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *