Det är inte oss det är fel på 

Ivar Arpi på twitter: ”Det mest intressanta att lyssna på nu är Ola Wongs sommarprat. Av flera skäl. Att han beskriver hur han bokstavligt blev galen – fick en manisk episod – av hur den svenska migrationsdebatten fördes runt 2015.

https://twitter.com/ivarpi/status/1286643877173223426?s=21

Hur han ser likheter mellan åsiktsrepressionen Kina och upprätthållandet av åsiktskorridoren i Sverige, vilket han som bott i och bevakat Kina i många år är väl skickad att se. Kanske är det mest beklämmande att höra hur flera tidningar han jobbat för har börjat kvotera nyheter.

Sydsvenskan utfärdade vad man kallade för en fatwa för alla utrikeskorrar, där MINST 50 procent av alla intervjuade skulle vara kvinnor. De tackade senare nej till en artikel som handlade om att Kina började stänga sina arbetsläger, eftersom källan var man.

De flesta stora tidningar har sedan ett tag genusrobotar som för statistik över hur många  gånger kvinnor nämns i artiklarna. Man sätter liknande mål för avdelningar och kollar noga på vilket kön de man anställer.

I Aktuellt får det aldrig vara två manliga nyhetsankare under en sändning samtidigt av det här skälet. Två kvinnor går bra. Journalistiken blir inte bara uppfostrande i vad man säger, vilka frågor som får ställas, utan också snedvriden till vem som ska få komma till tals. Så om du som läsare, lyssnare, tittare har en känsla av att det är något som skaver. Det är inte dig det är fel på.

Ola Wong berättar om att han belades med munkavle vad gäller vissa ämnen. Hur kollegor drev med helt rimliga frågeställningar, som ”hur många flyktingar tål Sverige”.

Och nu till det sista. Trots att det gått flera dagar sedan Wongs sommarprat har ingen från tidningarna han jobbat på i många år gått i svaromål. Ingen tycks anse att de behöver försvara att de kvoterar nyheter exempelvis. Är alla journalister verkligen med på det tåget?”

https://sverigesradio.se/avsnitt/1518790


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *