Tino Sanandaji: Fler rubriker ur genren ‘oj, vi såg inte detta komma’

”Centrala Malmö blir allt fattigare, jämfört med resten av Sverige. Inkomsterna för Malmöbor ökar långsammare än för andra.

– Det är något överraskande, säger forskaren och nationalekonomen Martin Nordin. Det är inte Malmöbornas löner i sig som släpar efter. Snarare är det en sjunkande andel av Malmös befolkning som alls har en lön.”

Denna paradoxala överraskning där invandrartäta orter blir fattigare utan att vare sig invandrare eller svenskars inkomst sjunker var omöjligt att förutse, speciellt då Massutmaning har ett helt kapitel som i detalj förklarar detta kompositionseffekt och Simpsons Paradox.

Malmös öde är också en varning för de som tror på infantil föreställning att ekonomiskt välstånd drivs av större befolkning. Malmö är en av de kommuner med snabbast befolkningsökning och yngst befolkning, men är en katasfroszon när många drar ned snittinkomster och tär på andra. Om en stor massa fattiga skapade välstånd skulle Nigera och Banglades vara förebilder alla vill flytta till, inte Skandinaviska välfärdsstater som i stället erbjuder mycket skattepengar PER CAPITA. 

Malmö hade redan varit bankrutt om det inte att övriga landet täckte deras svarta hål. När jag började skriva om Sorgebarnet Malmö sju år sen fick de 4 miljarder kr per år, men snart beräknas de ha 6 miljarder i underskott och få 6.2 miljarder i utjämning. Vi kan också räkna ut SVT rubrik: ”Malmö ger regeringen rätt om lönsam invandring, visar ett överskott på 200 miljoner!”

Tino Sanandaji på Facebook 

De flesta av er har läst det redan, men för nya läsare så har mina böcker Tio Tusen Miljarder samt Massutmaning utförligt diskuterat detta och hur invandring påverkar ekonomin i kommuner som Malmö https://tino.us/product/tio-tusen-miljarder/

Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *