Wilma-mordet mörkas av SVT Rapport

Att svenska medier är vänstervridna känner varje svensk till, även om tidningsägare och statsmedier med all kraft slår ifrån sig. En färsk statsvetenskaplig undersökning har nämligen fastslagit detta – något jag återkommer till i en framtida blogg. I vänsterrepertoaren ligger som bekant tricket att förklara brottslingar som ansvarslösa, särskilt om de har bakgrund som invandrare. Åtminstone framhåller medierna konsekvent alla tänkbara förmildrande omständigheter.

Jag skriver detta idag då en invandrarman i första instans dömts till livstid för det brutala mordet på Wilma från Uddevalla. I den dömde mannens lägenhet – inplastad i en väska – återfanns Wilmas avskurna huvud. I övrigt vet ingen så mycket om vad som hänt med Wilma. Utan att känna till alla detaljer måste jag säga att förvaringen av Wilmas huvud i en egen väska hos den tilltalade måste ses som ett ytterst allvarligt indicium, tillsammans med bevisning om upprepade våldsamma konflikter mellan den dömde och hans offer.

Om jag var journalist skulle jag förstås framför allt berätta om Wilmas huvud i väskan i den åtalades lägenhet. Och om bråken mellan de två. Men också säga att mannen nekar till brott.

Framför teven ikväll får jag därför andnöd då SVT Rapport inleder sin presentation av domen med att meddela publiken att att ”någon kropp har inte hittas”. Efter någon minuter sägs att en ”kroppsdel” har hittas, men inte att fyndet gjorts i den dömdes väska. Som du inser har den mest väsentliga bevisningen bakom domen medvetet fördolts av SVT Rapport. Märk att Rapport inte säger något osant – en ”kropp” brukar språkligt ta sikte på något större än en ”kroppsdel”, som kan avse ett finger. Men den som vet att kroppsdelen är den mördades huvud genomskådar givetvis Rapports mörkläggning av verkligheten. Och blir lika upprörd som jag.

Ser nu när det mörknar att en kvinnlig journalist kommenterat rättsfallet i SvD. Trots den oroande rubriken ”Vittnesmålen i domen lämnar mig ingen ro” så vinklar denna journalist sin kommentar på ett annat vis. Texten blir en litania över mäns opålitlighet och våldsamhet. Även här redovisar journalisten bara de fakta som passar in i hennes berättelse och försöker på så vis göra sin berättelse objektiv. Men vad har andra mäns våld med Wilmas död att göra? Dessutom är endast en liten minoritet män våldsbenägna.

De två kommentarerna till Wilmas död illustrerar enligt min mening tydligt den svenska journalistikens bastanta vänsterpolitisering. Rapport döljer väskan med offrets huvud i den dömdes lägenhet. Och SvD – som hör och häpna kallar sig oberoende moderat – gör Wilmas död till en feministisk offerrit riktad mot män i allmänhet.

Sådan är alltså den svenska journalistiken. Jag menar att det inte rör sig om två ”olycksfall” i arbetet. Nej, det är fråga om en samtida medveten och systematisk vinkling av fakta för att passa in i en vänsterideologi. Att det sker i det privat ägda SvD – med 40 miljoner i årligt presstöd från staten – är beklämmande. Men att det skattefinansierade SVT – som i lag är ålagd att vara oberoende – agerar uppenbart vänsterideologiskt är inget annat än en skandal. Jag hoppas att någon gör en anmälan till granskningsnämnden. Efter tidigare misslyckande med denna väg tror jag personligen att nämnden inte är något annat än en instans för legitimering att ”allt är i sin ordning”.

Jag kan meddela att SVT Nyheter kl 21 också gjort en slingrig balansgång mellan kropp och kroppsdel i Wilmafallet. Men ändå nämns fyndet av huvudet, om än inte med närmare detaljer om platsen. Min slutsats blir därför att Olof Palme – 30 år efter sin död – lyckats med sin ambition att ge S-partiet en skattefinansierad nyhetskanal som agerar megafon åt vänstern. Det är väl det som gör ett parti statsbärande?

Torsten Sandström, professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet

anti-pk-bloggen


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Wilma-mordet mörkas av SVT Rapport

 1. Carl den 12

  Den sk feminism som Vänstern står för, är vidrig inom PK-Media.
  V är beredda att offra sina egna döttrar på exakt samma sätt som Wilma gick till öde.
  V kacklar om Anders Englund och Hagamannen mm.
  Men, på riktigt ska vi verkligen öka på trycket med exempelvis muslimska män, som har en kvinnosyn som är ifrån HELVETET❓❓❓
  Räcker det inte med dom ursprungliga svenska män vi har, måste vi öka på trycket utav våld, våldtäkter och mord❓❓❓
  I sociala medier så läggs det mycket fokus på Wilmas familj, önskar lägga fokus på där det hör hemma, att hon om någon skulle ha rätt till eget boende.
  Men, prioriterar vi andra före svenska unga, så kan det sluta med att den finaste utav Wilmor, blir misshandlad och dör?
  Själv växte jag upp i en tid då det var lätt att skaffa arbete och bostad och har tyvärr varit i liknande situation som Wilma, med att leva under hot och våld.
  Men, att lösa boende och arbete utan att ens besöka socialen, var min lyckas lott så jag kom undan min plågoande till slut.
  Wilma växte upp i en tid där man inte prioriterar att ta hand om ursprungliga svenska ungdomar, tjejer i det här fallet.
  Så att Wilma är död, är samhällets fel enligt mig❗❗❗
  Jag var exakt som en ung Wilma en gång och älskade gamelrosa, inredning och längtade efter ett eget hem.
  När det gäller gärningsmannens skuld, så är jag säker på att dom i fängelse kommer pressa ur han var Wilma’s kropp tog vägen.
  Enligt mig så ska inte ens hans far få vistas i det här landet, då han är medberoende till den sjukaste utav söner.
  Sedan är fallet Wilma en försenad väckarklocka till er som jämt och ständigt försvarar droger, som gärna vissa partier önskar legalisera?
  Droganvändning kan ALDRIG förklara brottet, men kan bidragit till att en redan störd och sjuk människa, gick över gränsen och mördade Wilma?

  Alla mina tankar går till Wilma, hennes familj, nära och kära♥
  Det gör så ont att Wilma inte hade samma förutsättningar som mig, i en ny tid som sviker våra unga???

Kommentarer är stängda.