INSÄNDARE. Lisbeth Elmlund: ”Dags att göra åsiktsförföljelse straffbart”

| 28 juli, 2020

Daniel Claesson, Public affairs-rådgivare

I artikeln läser jag bland annat: “Det handlar om vad som med amerikansk terminologi kallas ”cancel culture” eller deplatformering. Det är drev mot personer i syfte att de inte bara ska tystas utan även straffas, genom att förlora sitt arbete, uppdrag och liknande.

Den typen av drev har på senare år kommit till Sverige. Bland de mer kända exemplen kan nämnas Marcus Birro, Stina Oscarson, Christer Sandelin och nu nyligen Alexander Bard. Listan är självklart betydligt längre och de allra flesta är inte kändisar utan helt vanliga människor. Lärare på skolor där elever eller föräldrar snappat upp något i en social mediekanal, lektorer som fått aktivistiska studenter emot sig eller anställda på företag som på sin fritid uttryckt en kontroversiell åsikt och där någon sökt fram arbetsgivaren.”

Detta är en mycket läsvärd artikel och jag håller med i allt.

Lisbeth Elmlund

Läs i Dagens Juridik


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •