Har man avlivat gamla länge i Sverige? SVT 2016: ”Morfinplåster dödar dementa”

| 29 juli, 2020
“Användandet av morfinplåster på demenssjuka patienter har de senaste åren ökat och förkortat många människors liv. Professorn och överläkaren Yngve Gustafson anser att det nu gått överstyr.

– I vissa fall, när det har använts på rätt sätt så har man förbättrat vården av döende människor men det har också i många fall gått överstyr. Jag har fått många samtal av anhöriga som berättar om att man har satt morfinplåster på människor med demenssjukdom vilket innebär att de avlider inom en vecka på grund av biverkningarna man får, säger Yngve Gustafson.

Många negativa effekter

Vilka biverkningar handlar det om?

– Man förlorar törst och hunger, blir förstoppad och ökar även risken för att man ramlar. Det är väldigt många biverkningar men naturligtvis så kan morfinplåster vara en fantastisk lindring för en döende människa men inte för de som inte är döende.”

SVT


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: