Kommer Medierna att syna Löfvens fabulerande i migrationspolitiken eller kommer de låta honom fortsätta att bluffa?

| 30 juli, 2020

Patrik Kronqvist skriver i Expressens ledare att det är hög tid att medierna måste börja syna Löfvens bluff om migrationspolitiken. För statsministern fabulerar fritt om volymmålet i migrationen. Något som Kronqvist menar att han inte borde få komma undan med.
Nä, det borde han definitivt inte göra och ändå gör han det. Om medierna hade bevakat Löfven på samma vis som de bevakar exempelvis Trump så hade han inte kommit undan. Då hade han blivit genomskådad som den charlatan han är, då hade nog S gjort sig av med honom för länge sedan, men så länge journalistkåren är vänsterstyrd så kommer de inte att syna honom, då kommer han att få fortsätta att bedra det svenska folket med sitt fabulerande.

Nu efter att de migrationspolitiska samtalen bröt samman tidigare i somras så har Löfven gång på gång hävdat att M:s förslag om ett volymmål för asylinvandringen strider mot asylrätten.
Löfven sade till Aftonbladet i mitten av juli: “Nej, vi har sagt nej till volymmål, det har vi varit väldigt tydliga med, därför vi står upp för rätten att söka asyl. För sätter man volymmål, X antal människor och så kommer en till, då får hon, han inte söka asyl.”
Och det spelar hur många gånger som M påpekat att detta inte stämmer, att länder med högt anseende i flyktingfrågor, som Tyskland och Kanada, redan har samma typ av mål och att rätten till en individuell prövning kvarstår.

Men vad hjälper det, Löfven fortsätter ändå att upprepa att ett volymmål skulle strida mot internationella konventioner. Det är bara det att S:s eget migrationsförslag om att Sverige inte ska ta emot fler asylsökande än snittet i EU inte verkar strida mot några konventioner. Då är det helt okej att sätta ett tak på migrationen.
Man ställer sig frågan om Löfven har någon tanke bakom detta, om han har någon tanke om detta överhuvudtaget?
För Patrik Kronqvist menar att Löfven inte retoriskt är någon Bildt eller Persson. Och detta har stundtals skapat bekymmer för honom, inte minst i den famösa Agenda-intervjun om gängskjutningarna i november ifjol.

Kronqvist menar dock att denna brist hos Löfven också talar till hans fördel, de svenska reportrarna verkar ha resignerat inför hans monotona upprepande av talepunkter. Löfvens retorik verkar vara ”goddag yxskaft”, och den tycks fungera på den svenska journalistkåren. Då låter honom traggla sina osanningar om volymmålet, de kan ju alltid ringa M efteråt för att få en dementi.
Men är det bra journalistik att låta en person traggla osanningar utan att ställa motfrågor om det intervjun rör sig om?
Kronqvist säger sig inte vara någon anhängare av de ”faktakollar” som var populära i medierna för några år sedan. Den självsäkra klassificeringen av politikernas påståenden i grönt, gult eller rött ljus gav inte sällan upphov till fler frågor än svar. I verkligheten finns ofta fler än tre färger.

Men nu med Löfvens fria fabulerande om volymmålet får honom att längta efter ett rejält medialt rödljus igen. För de rena osanningar Löfven nu sprider om ett av oppositionens huvudförslag förvandlas den migrationspolitiska debatten till ett gungfly där ingenting är sant och allting är möjligt. Och Patrik Kronqvist menar att det borde vara mediernas uppgift att föra tillbaka den till fast mark igen. Och i ett normalt samhälle skulle det vara det, men nu talar vi om Sverige och den svenska journalistkåren som till stor del stöder Löfven med att inte granska och kritiskt bevaka det som han säger.

Tyvärr är detta inga nyheter för mig och många andra som följt migrationspolitiken länge, för det är ju samma journalister som nu ska granska detta som stod på Sergels Torg i Stockholm och hejade på när Löfven höll sitt tal om att “Europa bygger inga murar” 2015.
Det är samma journalistkår som sade att det organiserade tiggeriet var en “råtta i pizzan”. Samma journalistkår som försökte mörka att ungdomsbrottsligheten ökade lavinartat i utanförsområdena. Och nu ska alltså samma journalister granska uttalanden från statsministern som många håller som en mästerlig förhandlare och den bästa statsministern sedan Erlander.
Hur menar Kronqvist att det ska gå till?
Enligt mig är det dömt redan på förhand så länge inte stora delar av den sittande journalistkåren sparkas och där kommer verkligt granskande journalister i deras ställe.

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/medier-maste-syna-lofvens-bluff-om-migrationspolitiken/?fbclid=IwAR1oLkxeRNa9y0ctsKbY8eO8KTdmOvNhUmlXdbGw47-Dzksuivd7c02-xrU

 • 17
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Kommer Medierna att syna Löfvens fabulerande i migrationspolitiken eller kommer de låta honom fortsätta att bluffa?

 1. Anders

  Verkar som Expressen börjat positionera sig för ett fortsatt liv efter valet .
  Lite fler artiklar som beskriver verkligheten .
  Till skillnad mot några rikskollegor som ännu inte förstått var åt det lutar .

Kommentarer är stängda.