Nu ska de ensamkommande få amnesti – och vi ska känna skam

| 31 juli, 2020

Sveriges hantering av de asylsökande ensamkommande barnen är inhuman och oförnuftig”, skriver bland annat Ann Ramberg. 

Vidare skrivs: ”Varför ska Sverige utvisa ensamkommande ungdomar som varit här sedan 2015? Svenska skattemedel har bekostat deras uppehälle, boende och utbildning samt tagit hand om deras fysiska och psykiska hälsa under uppväxtåren. De allra flesta behärskar svenska språket.  De utgör i många fall färdigutbildad arbetskraft som Sverige behöver.”

Stämmer verkligen det, att de flesta utgör en färdigutbildad arbetskraft? Är det inte så att den obekväma sanningen säger något annat? En majoritet av de 9000 personer som omfattas av den så kallade gymnasielagen kommer vare sig ha examen eller arbete. Men att prata om de här männens (o)kunskaper är som att kliva rakt ut i ett minfält. Det är därför artikelförfattarna hellre pratar om ”barnen”. https://www.expressen.se/debatt/den-obekvama-sanningen-om-gymnasielagen/

Rödgröna politiker tvingade Sverige att ta ansvar när de i sin maktfullkomlighet sa att unga får stanna om de klarar gymnasieutbildning. Hur det har gått vet vi, även om Ann Ramberg m.fl. vill påskina något annat. 

”Av eleverna på Språkintroduktionen har 1 (!) procent tagit examen efter tre år. Efter fyra år har 7 procent tagit examen. 20 procent av eleverna försvinner. Ok, kanske någon säger, det finns en tredje chans också, komvux. Det går så där. Efter 24 års ålder har 90 procent av de inrikes födda gymnasieexamen, jämfört med 30 procent av de som invandrat efter 13 års ålder.”

https://www.di.se/ledare/pm-nilsson-majoriteten-ensamkommande-klarar-inte-gymnasiet/

https://unt.se/artikel/wl69qpzl

En sak är säker. Hade rödgröna politiker valt att visa respekt för vad folket sa, asylrätten och kommande generationer på flykt, hade det här problemet aldrig uppstått. 

Ingen ensamkommande kommer att utvisas. Oavsett vad som händer. Om de klarar utbildningen eller inte. Om de är kriminellt aktiva eller laglydiga. Om de får jobb eller inte.

Det enda vi kan göra nu är att hoppas på att det här aldrig upprepas igen. Att vi får politiker som respekterar myndighetsbeslut som ett avslag. Att de förstår att gräddfil och specialbehandling sätter asylrätten ur system och därmed gör den godtycklig och orättvis. Att inte vilka grupper vissa politiska partier valt att fokusera på ska premieras. Det är det enda vi kan hoppas på. 

http://www.kristianstadsbladet.se/hassleholm/ensamkommande-lamnar-gymnasiet-for-sfi


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp