Soheila Fors på Facebook: “Om min röst tystnar i dessa dagar så ska ni veta att det inte beror på mig… Därför skyndar jag mig att skriva till er”.

| 31 juli, 2020

Soheila Fors, kristdemokraten och aktivist mot hedersvåld, utsattes i helgen för brandattentat som kan ha utförts av Irans islamistiska regim. Foto: Facebook/privat/Samtiden

Ett på natten den 24:e juli väcktes vi av en skarp duns. När jag såg mot fönstret dansade lågorna på altanen. Nu hade det regnat så pyromanerna fick inte elden att ta sig. Vi släckte den snabbt och polisen kom inom några minuter. Just då handlade vi bara på automatik, efteråt kom tankarna. Vem var bakom och varför? 

Det var naturligt att koppla branden till de hotsamtal som kommit flera dagar i rad som handlade om att den iranska islamska regimen skulle ”ta itu med mig”. Samtalen och branden handlade om en och samma sak, att hota för att tysta. 

Efter branden fick jag massor av sympatisamtal och mejl men mitt i kören var det ett samtal som stack ut. Rösten sa: Lev ditt liv, njut av det men provocera inte någon. Den var ett eko av alla röster jag hört i min barn- och ungdom: Du är bara en flicka, bara en kvinna. Ligg lågt, håll tyst och le. 

Kulturen som förföljer oss kvinnor vill stympa våra själar. För den får kvinnan inte vara en människa med längd, bredd, djup och röst. För den ska kvinnan vara en passiv åker vars värde varierar med dess sexuella bördighet. För den är en hel kvinnlig människa med intelligens, vilja och drömmar ingen möjlighet, bara ett hot mot makten.

Det märkliga är att trots detta massiva religiösa, kulturella och sociala kvinnoförtryck var det just kvinnor och flickor som krossade Daesh i Syrien. 

Att trots detta massiva religiösa, kulturella och sociala kvinnoförtryck är det just kvinnorna som står mot islamisterna på Irans gator. 

Att trots detta massiva religiösa, kulturella och sociala kvinnoförtryck uppstår starka och hela människor. 

Kvinnoförtryckarna fruktar den dag kvinnorna upptäcker sin potential. Därför är de så aggressiva, därför ska varje kvinnligt huvud som reser sig skäras av, varje kvinnlig tunga som ropar tystas. Varje hel, otämjd människa är en utmaning mot deras makt – inte en möjlighet.

I kvinnoförtryckets ängslighet hittar ni hatet mot starka kvinnor och hatet mot mig. Vår förening har hjälpt tusentals kvinnor i Sverige och i världen till det sista islamisterna vill: kvinnligt oberoende och kvinnlig frihet. Jag är en av de farliga kvinnorna som hotar den andens diktatur som grundas på kvinnoförtryck. Därför brann det på min altan.

Och jag är inte den förste och siste som skulle näpsas. Miljoner kvinnor före mig har blivit offer för hedersvåld, syraattentat, lemlästningar och avrättningar. Miljoner kommer att bli offer efter mig. Kvinnoförtryckarna vet att de bara kan uppehålla sin makt så länge kvinnorna hålls tysta, okunniga och passiva. Och de tänker att hellre släcka en låga av förhoppningar än att bekämpa en brand av frihet.

Det som de inte förstår i sitt ständiga behov av bekräftelse är att kvinnorna inte vill bli som männen. Kvinnorna vill inte sitta på någon manlig tron. Kvinnorna vill bara ha frihet, jämställdhet och människovärde. Det är allt.

Förtryckarna förstår inte att istället för en åker kunde de ha något mycket större – en hel människa med drömmar, kraft och kreativitet vid sin sida. De inser inte att jag inte är deras fiende utan att de och deras världsbild är deras egna värsta motståndare. 

Om min röst tystnar i dessa dagar så ska ni veta att det inte beror på mig. Det beror på att diktaturens kreatur kanske kommer att hålla sådana som jag håller kär som gisslan. De kommer att låta mig byta mina anhörigas frihet mot min tystnad.  Därför skyndar jag mig att skriva till er.

Soheila Fors på Facebook


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 37
  •  
  •  
  •  
  •  
  •