Tino Sanandaji: Läkare Benjamin Kalischer Wellander avlivar skrönar att man dör “med, inte av” Corona…

Bild: Hannu Viitanen/Mostphotos

…som är populär bland dumhögern i USA, men sprids här av medier med agenda att dölja Sveriges misslyckande.

Om ni minns avgick Sydafrikas President Zuma efter att våldtagit en HIV-smittad kvinna, och förklarade att det inte var några problem då han tog en dusch efteråt. Då lärde vi oss att miljoner i Sydafrika tror på konspirationsteorin att AIDS inte existerar, man dör av annat och räknas “med AIDS, inte av AIDS”. 

Jag tyckte då att detta var obegripligt dumt och hade svårt att tro att människor kunde tro på något så befängt, tills ungefär samma myt börjades spridas av svenska åsneflocken:   

“Missuppfattningen om att dödligheten i covid-19 överdrivs har underminerat vårdens arbete med att informera om risker, och håller inte för granskning. Svenska myndigheter har flera oberoende mått för att skatta antalet döda, som alla stämmer överens med varandra. Den officiella räkningen är därför tillförlitlig. 

En seglivad myt om covid-19 är att det råder stor osäkerhet om vilka som dör ”med” respektive ”av” sjukdomen. Föreställningen att statistiken överdrivs genom att räkna in dem som dött av naturliga orsaker sprids inte minst av Donald Trumps anhängare, men har även nått Sverige. Många av er har säkert sett denna föreställning spridas i länkar och kommentarer på sociala medier. Ofta tecknas en bild av att det officiella dödstalet är mycket överskattat.

Till och med etablerade journalister, exempelvis Emanuel Karlsten, har låtit sig påverkas av denna missuppfattning i ett inlägg på den egna hemsidan 9 juli. Expressen har sedan 11 juli valt att citera Karlstens slutsats – att Sverige räknar ”döda med covid-19, inte av”. Därmed antyds att det faktiska dödstalet är mindre än det officiella.

Som läkare har jag däremot lätt att förstå att statistiken inte är överdriven. Jag har jobbat med covid-19 sedan pandemin bröt ut, och min erfarenhet är att det sällan är tu tal om att det är infektionen som orsakar döden…Risken att dö efter ett positivt covid-19-test på äldreboende är ungefär 33 procent, enligt en rapport presenterad i Läkartidningen 26 juni. Logiskt sett kan alltså dödstalet knappast drivas av att äldre som ändå snart skulle ha dött har smittats. 

För den som mot förmodan fortfarande inte låter sig övertygas finns ytterligare ett mått: total överdödlighet, som visar hur många fler som dör under pandemin än motsvarande period före pandemin. Enligt Folkhälsomyndighetens rapport har knappt 6000 fler avlidit under pandemin än motsvarande period förra året, vilket rentav är något högre än antalet döda i laboratoriebekräftad covid-19…

Sammantaget finns tre separata mått för dödlighet, och om det hade funnits en felkälla i ett mått hade det avslöjats i de andra. Tvärtom observerar vi en övertygande samstämmighet, vilket dödförklarar påståendet att offren dör ”med, inte av” covid-19.”

Tino Sanandaji på facebook

Dagens Medicin


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *