Snart kan din el hemma stängas av vid elbrist och ransonering

Vad som talas tyst om när det gäller de nya mätarna är möjligheten för elleverantörerna att på distans styra om eltillförseln för elkonsumenterna genom att helt eller delvis bryta strömmen. Det vi är rädda för är att det i realiteten kan användas för att ransonera hushållens elkonsumtion, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Snart får Sverige hushåll nya ”smarta” elmätare. Vad ingen berättat för husägarna är att de nya mätarna gör det möjligt att vid elbrist strypa deras eltillförsel, skriver tre företrädare för ”Gnosjökommissionen”.

Vad som talas tyst om när det gäller de nya mätarna är möjligheten för elleverantörerna att på distans styra om eltillförseln för elkonsumenterna genom att helt eller delvis bryta strömmen. Det vi är rädda för är att det i realiteten kan användas för att vid elbrist ransonera hushållens elkonsumtion. I sådana fall kan hushållen alltså bli en del av den effektreserv som hittills bestått av reservkraftverk och stora elförbrukare, oftast storföretag, som avtalat med Svenska Kraftnät att de vid elbrist kan starta reservkraft eller minska sin elförbrukning. Med de nya elmätarna kan således även hushållen bli en del av effektreserven — avtal som vanliga elkonsumenter inte kommer kunna tacka nej till.

Läs i GP


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 10
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Henrik Lilja Rönnquist

Redaktör och Art Director för PS

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *