Fittjabon Toni Nasr säger att det behövs fler poliser och hårdare straff, Botkyrkabon Albybon Annika Ringkvist säger vi är otrygga. Vad säger regeringen och myndigheterna en vecka efter att den 12-åriga flickan mördades?

| 8 augusti, 2020

Fittjabon Toni Nasr sade i gårkväll några sanningens ord på SVT:s sida då han och många andra boende kräver hårdare tag mot gängen.
Han säger vidare: “De här småungarna har ingen respekt för någon.”
Detta kommer nu efter att det nästan gått en hel vecka sedan den 12-åriga flickan sköts till döds och utan att polisen har anhållit någon för brottet. Polisen säger att de troligtvis hittat den vita bil som förövarna använde vid dödsskjutningen. Den var då delvis utbränd, men ingen person har gripits. På fredagsmorgonen hittades en man död i en brandhärjad bil i Fittja. Men det är ännu oklart om detta fallet som polisen rubricerar som polisen rubricerar som mord, har en koppling till mordet på den 12-åriga flickan.
Så hur långt har polisen egentligen kommit med det ursprungliga fallet som snart är en vecka gammalt?

Toni Nasr som bott i Fittja i över 20 år beskriver situationen på ort och ställe som att kriminalitet och våld på orten blivit värre med tiden.
Han säger: “Det känns som om myndigheterna gett upp, det har blivit ett ghetto här. Varje dag hör vi om sådant, en död här och en död där. Det är sorgligt.”
Så har myndigheterna gett upp, ja man frågar sig verkligen detta då det talas om att polisen i Rinkeby ska behöva ha poliseskort till och från det nybyggda bepansrade polishuset där?
Toni Nasr säger att han tröttnat på situationen i Fittja: “Vi har börjat leta efter ett nytt ställe att bo på. Det är osäkert här, vi har småbarn och är rädda för att släppa ut dem på gården. Det händer något nytt varje dag.”

Och enligt Nasr så krävs det kraftfulla åtgärder från rättsväsendet och samhället för att stoppa den nedåtgående spiralen. Det räcker inte med det som myndigheterna och politikerna kommer med.
Han fortsätter med att säga: “Det behövs fler poliser och hårdare straff så att de här personerna tänker på konsekvenserna. De här småungarna har ingen respekt för någon. De respekterar varken sina lärare eller polisen.”
Men vad föreslår då regeringen och myndigheterna för åtgärder för att få bukt med den ökade kriminaliteten?
Jo i september förra året presenterade regeringen 34-punktsprogrammet med förslag på åtgärder mot gängkriminaliteten. I det var det bland annat tal om obligatorisk häktning för fler brott, skärpta straff för den som rekryterar unga till kriminalitet, skärpta straff för brott kopplade till kriminella uppgörelser och skärpta straff för brott kopplade till kriminella uppgörelser.

Men hur överensstämmer dessa skärpningar med verkligheten efter att Sverige ratificerat FN:s barnkonvention till lagen då barnens rätt väger tyngre än lagen när det gäller att straffa barn och ungdomar under 18 år?
Kommer dessa lagändringar att göra någon förändring när man gång på gång läser om att det är allt yngre personer som begår dessa kriminella handlingar?
Likaså är det när man hör politiker och poliser tycka synd om de kriminella, man frågar sig hur de tänker när de gör sådana uttalanden?
Vad är det för samhälle dessa vill att Sverige ska få kan man fråga sig?
Är det möjligen ett samhälle där var person får reda sig själv och inte kan lita på att myndigheterna står för rättvisan i landet?

En annan som också uttrycker sin oro är Albybon Annika Ringkvist, denna gången över utvecklingen i en annan förort till Stockholm nämligen Botkyrka.
Hon säger: “Vi är otrygga, vi funderar på att flytta härifrån. Men jag trivs ju, det är ett fint ställe egentligen. Jag har bott här hela livet och har sett förändringarna. Det måste till en ändring snart.”
Hon säger vidare: “Regeringen måste ge polisen fler befogenheter att ingripa. Det måste vara en frustration för dem, de rör sig i området men kan inte göra någonting.”
Men vad har regeringen gjort annat än bakbundit polisen genom att ratificerat barnrättskonventionen som säger att myndigheter och domstolar alltid ska tänka på vad som är bäst för barnet och att alla är barn tills de fyllt 18 år?

Vilken tänker då på offren, och då speciellt om offret också är ett barn?
Barnrättskonventionen kan nog på pappret se bra ut men i verkligheten så har den bakbundit polisen och myndigheter att straffa dem som har gjort utanförsområdena osäkra och i många fall farliga för den vanliga rättsmedvetna medborgaren. För när domstolar inte får eller vill utdöma några straff annat än skyddstillsyn via socialförvaltningen då kollapsar samhället, då fortsätter dessa “barn” med sitt kriminella levnadssätt.

För som Toni Nasr uttryckte sig “de här småungarna har ingen respekt för någon. De respekterar varken sina lärare eller polisen.”
De enda de ser upp till är dem som gjort sig skyldiga till grova brott och görs inget omedelbart så kommer Sverige vara förlorat inom 5-10 år. Då kommer dessa ungdomar vara uppväxta och då är risken att de totalt tagit över samhällena där de verkar.
Är det ett sådant samhälle vi måste se fram emot, är det ett sådant samhälle som Justitieminister Morgan Johansson vill Sverige ska ha?
Om inte så krävs det betydligt hårdare åtgärder än det 34-punktsprogram han lade fram den 12 juni.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fem-dagar-sedan-mordet-ingen-gripen-ska-flytta?fbclid=IwAR0Kt0boEZgZH3sIxFXzwfSjPTIZYjjclJyRR-302AGdSxrHhLURgHTs5qg
https://www.svt.se/nyheter/regeringen-2
https://www.expressen.se/ledare/det-ar-inte-bara-poliser-som-behover-skyddas/?fbclid=IwAR2lvh9dZM41iMmVM7ISW2UTG2IMeZZWQX15feGY_sQaTxW_NCs6madsxaA

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *