Botkyrkabors reaktioner på de kriminellas härjningar i Botkyrka och vad myndigheterna bör göra

| 9 augusti, 2020

Jag skrev i går om vika reaktioner skjutningen av den 12-åriga flickan i Norsborg har fått den sista veckan. Jag skrev om vad Fittjabon Toni Nasr och vad Albybon Annika Ringkvist säger om utvecklingen i Botkyrka. Nu idag så skriver SVT om vad Botkyrkaborna tycker om utvecklingen. En av den är Shakar som menar att polisen måste patrullera mer på kvällar och nätter i området, att de boende skulle få närmare till både vakter och poliser i området. Hon säger även att hon inte känner igen samhället från då hon kom på 90-talet.

En annan som uttalar sig är Ulf Hansson, han säger att polisen behöver gå runt och prata med folk. Att de inte hör det nu. De kommer bara på torsdagar och då står de bara i här i centrum. De borde gå runt och prata med folk. När de inte gör det blir människorna rädda för att själva råka illa ut om de skulle prata med en polis. För de kriminella har ögon överallt. En annan som SVT talat med är kommunpolisen i Botkyrka, Martin Lazar som berättar att detta var droppen som fick bägaren att rinna över för många.

Nu talar de om att flytta från Norsborg. De känner ingen trygghet i samhället längre. På en fråga om vad Martin Lazar säger till dem som som talar om att flytta från samhället säger polisen att han försöker uppmana dem att inte ge upp. Att myndigheten gör allt för att skapa en trygg och söker miljö för medborgarna.
Men gör myndigheterna allt för att skapa en trygg och säker miljö?
Med tanke på att man kan läsa att åklagarna släpper minderåriga som är misstänkta för vapenbrott nästan innan polisen ens har tagit in dem till stationen så frågar jag mig verkligen det?

Han fortsätter också ned att berätta att han brukar säga att vi måste göra det tillsammans, att medborgarna inte bara kan förlita sig på att vi ska göra allt arbete. Att även medborgarna har sitt ansvar för utvecklingen.
Men då frågar jag mig om polisen tar hand om dem som berättar vad de sett och hört eller de lämnas åt sitt öde i bland de kriminella?
För menar polisen att de ska få hjälp av medborgarna måste de också kunna säkra deras trygghet och säkerhet, de får inte bara glömmas bort efter de berättat om vad de sett, som de nog i många fall gör nu.

Under SVT:s intervju med Martin Lazar så säger han att läget blivit mer spänt nu under Coronapandemin. Enligt honom beror det på att tillgången på narkotika minskat samtidigt som att polisen lagt mer resurser mot de kriminella gängen.
Han säger: “De kriminella gängen har dels interna konflikter med varandra. Men också externa konflikter med andra gäng. Sedan har deras största fiende myndigheterna börjat samverka med varandra för att få tag i dem, det har gjort att det är väldigt trångt på gatorna för kriminella.”

För övrigt menar Martin Lazar att dödsskjutningen av den 12-åriga flickan är ett misslyckande för hela samhället. Han efterfrågar nu att någonting görs för att stoppa den negativa utvecklingen.
Men menar Lazar att medborgarna ska göra något åt situationen eller menar han att polisen ska göra något?
Nä, det verkar som om han menar att politikerna ska ta sitt ansvar och göra att polisen får resurser när han säger: “Vi behöver bättre verktyg så att vi sätter dit gärningspersonerna och få mer resurser så att vi kan jobba trygghetsskapande på gatorna.”

Han fortsätter sen med att säga: “Sedan behöver vi öka förståelsen för myndigheterna i samhället och bygga relationer mellan våra medborgare. De behöver känna tillit tills oss, och där behöver vi lägga resurser och energin på.”
Men frågan är nu om han får något gehör från politikerna som styr Sverige, om han får något gehör från justitieministern Morgan Johansson eller från Rikspolischefen Anders Thornberg eller de cheferna som är under honom?
För vad man hört av några från dem så menar de att de kriminella är offer.

Där är alltså höga myndighetspersoner som uttryckt sig att de som säljer knark, de som skjuter hej vilt i samhällena, de som mördar är offer.
Men vilka är då gärningspersonerna, är det möjligen den laglydige medborgaren?
Är det möjligen den 12-åriga flickan som enligt någon var på fel plats vid fel tillfälle då hon sköts till döds?
Jag skulle vilja säga att att de som är gärningspersonerna är förutom de som hållit i vapnen är de politiker och myndighetspersoner som låter detta hända gång efter annan.

Det ska inte ligga som ansvar på medborgarna att upprätthålla lag och ordning i våra samhällen. De som har våldsmonopolet i Sverige är polisen och det är deras ansvar att den svenska lagen upprätthålls. Det är deras ansvar tillsammans med rättsskipande myndigheter att inte låta de kriminella springa fritt på våra gator även efter de begått fruktansvärda brott. Sen är det politikernas ansvar att stifta lagar som överensstämmer med verkligheten ute i våra samhällen och då går det inte att ratificera FN-konventioner som motverkar samhällsutvecklingen där allt yngre blir grova brottslingar och att dessa slipper ta ansvar för sina handlingar på grund av sina åldrar.

En sådan utveckling är en dödsdom för rättssamhället och för rättsstaten. Det är ett slag i ansiktet på alla rättskaffens medborgare i landet. Och det är något som gör att de kriminella växer sig allt starkare bland de unga i samhället.
Jag frågar mig verkligen om de är ett sådant samhälle Socialdemokraterna med Löfven i spetsen, Miljöpartiet med Lövin i spetsen vill ha?
Är det ett sådant samhälle Centerpartiet med Annie Lööf eller Liberalerna med Nyamko Sabuni i spetsen vill ha?
För det verkar ju vara det eftersom de stöder den sittande regeringen och deras förslag om rättssamhället.

https://svt.se/nyheter/inrikes/botkyrka-fler-vill-ha-mer-polisnarvaro
https://svt.se/nyheter/martinlazar

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *