Förtroendet för Löfven rasar i Expressen/Sifos augustimätning.

| 11 augusti, 2020

Det verkar nu som om verkligheten har kommit ifatt Löfven och förtroendet för honom bland det svenska folket. Andelen som tycker att han gör ett gott jobb har minskat radikalt från mätningen som Expressen/Sifo gjorde i juni. Enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén så har den positiva Coronaeffekten för Löfven avtagit. Enligt Sifo-undersökningen så har det totalt minskat med åtta procentenheter sedan juni vilket också är den enda säkerställda ändringen bland partiledarna i mätningen.

Likt tidigare är förtroendet för statsministern större bland kvinnor än bland män. Endast 33 procent av männen svarar att de har förtroende för Löfven, medan motsvarande siffra för kvinnor är 46 procent. Men det är en minskning på nio procentenheter mot föregående mätning.
Toivo Sjörén säger: “Det är en stor, signifikant skillnad mellan män och kvinnor. Siffrorna är omvända för Ulf Kristersson (M), men skillnaden där är inte riktigt lika stor. Generellt röstar kvinnor lite mer rödgrönt.”
Det är dock inte bara förtroendet för Löfven som sjunker, ven förtroendet för regeringen sjunker, och det är främst bland kvinnor som siffran backar.

Så nu har den feministiska rödgröna regeringen det svårt när inte kvinnorna ens är med dem längre i så stor andel. Och nu uppger totalt 38 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen, vilket är en minskning med sex procentenheter. Enligt Toivo Sjörén så följer det samma mönster som för Löfven. För de övriga partiledarna är förändringen marginell mot i juni. Expressen har intervjuat några av partiernas partisekreterare som gett sina åsikter om mätningen här nedan.

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren kommenterar mätningen med: “Tiden med höga förtroendesiffror för statsministern är över. Jag tror det beror på svagt nationellt ledarskap under pandemin. Ebba Busch har stabilt höga förtroendesiffror vilket hon förtjänat genom tydlig och konstruktiv kritik mot regeringen. Behovet av statligt styrd vård är tydligare än någonsin men regeringen agerar ändå inte.”
Vad Moderaterna tycker om förtroendesiffrorna saknas, om de inte velat eller haft tid att kommentera dem är okänt.

Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi kommenterar MP:s låga siffror med: “Vi är så klart inte nöjda med siffrorna för språkrören. Men vårt fokus nu är en återuppbyggnad efter pandemin. Vi måste satsa stort på ett motståndskraftigt samhälle, både för människor och för miljö. I det arbetet kommer våra språkrör att bli mycket tydliga och synliga.”
Vad som regeringens samarbetspartner Liberalerna tycker om Nyamko Sabunis förtroendesiffror är inte känt då de tydligen inte velat eller hunnit svara Expressen. Nyamko Sabunis förtroende ligger i denna mätning på 8 procent, vilket gör att hon hamnar näst sist bland partiledarna.

Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf har tappat något i förtroende under våren.
Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson säger: “Vi ser stora möjligheter i att Annie Lööf gör comeback som aktiv partiledare i slutet av augusti. Det är klart att det märkts något i opinionen att hon varit borta från offentligheten under mycket lång tid.”
Hon har varit borta föräldraledig sedan förra hösten och gör sig redo för politisk comeback i slutet av augusti. Där är heller inga kommentarer från Sverigedemokraterna vad detta beror på är också okänt, dock har förtroendet för Jimmie Åkesson legat relativt stabilt på 26 procent.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler säger om Vänsterpartiets och Jonas Sjöstedts förtroendesiffror då partiet i slutet av oktober byter partiledare: “Historiskt är det svårt att efterträda en väldigt populär partiledare. Det finns en klar utmaning i det. Vi har legat högt länge, ovanligt högt för en vänsterpartiledare. Jag tror att det delvis beror på att man litar på Jonas som person, och att Vänsterpartiet har en vettig politik, inte minst när man ser vad en pandemi kan göra med samhället. Många ser att vi behöver satsa på äldreomsorg och sjukvård, och då kan man inte hålla på och sänka skatter och privatisera.”

Nu spår Toivo Sjörén en återgång till mer traditionella debattämnen efter att Coronan har dominerat vårens politiska samtal.
Han säger: “Den här mätningen blir ett slags utgångsläge inför den politiska hösten. Förutom corona kommer arbetslöshet, ekonomi, migration och kriminalitet stå högt på agendan. Det blir spännande att se hur förtroendet påverkas av det.”
Och det stämmer säkert med största sannolikhet att förtroendesiffrorna kommer att ändras radikalt om inte annat när den ökade brottsligheten kommer på tal i riksdagen efter skjutningen av den 12-åriga flickan i Norsborg i Botkyrka.

Likaså kommer nog de strandade migrationsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna ha inverkningar på förtroendesiffrorna. Samt att Socialdemokraternas regeringspartner MP har så annorlunda syn på migrationen gentemot de övriga i regeringen. Så nog kan det bli en prövande höst för Löfven och Co: om förtroendet hos det svenska folket. Inte minst kommer det att bli intressant att följa debatter och arbetet i riksdagen, och då framförallt debatterna mellan partiledarna.

https://www.expressen.se/nyheter/fortroendet-rasar-for-lofven-och-regeringen/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •