Ny skolbrand i Sverige, denna gången i Östra Ersbodaskolan i Umeå

| 11 augusti, 2020

Skolbränderna fortsätter att härja i Sverige. Under natten till tisdagen så var det åter dags för en sådan då det brann i en skolbyggnad eller fritis vid Östra Ersbodaskolan i Umeå. Branden ska ha startat någongång vid 3.40-tiden då räddningstjänsten larmades till skolan med åtta enheter efter att många boende larmat om att det kändes brandlukt i deras bostäder. Strax innan fyra på tisdagsmorgonen gick räddningstjänsten ut med ett så kallat ”viktigt meddelande till allmänheten” (VMA) då det var kraftig rökutveckling.

Ännu vid 5.30-tiden var räddningstjänsten kvar på platsen men VMA-larmet hävdes då rökutveckling minskat. Då hade räddningstjänsten också fått hjälp av en kranbil som lyft upp taket så räddningstjänsten fått bättre tillgång till brandhärdarna. Då var byggnaden redan nästan totalförstörd enligt räddningsledaren.
Denne säger för övrigt när den pratade med rektorn då lokalen skulle öppnas nästa vecka: ”Det kommer att dröja innan skolan kan användas, den är rejält brand- och vattenskadad.”

Både räddningstjänsten och polisen misstänker att branden är anlagd då det verkar som om någon har dragit upp en soptunna på byggnadens farstubro och att det verkar som om branden ska ha börjat just på farstubron. Dessutom har det även brunnit i ett närliggande sophus vid samma tidpunkt. Även den branden misstänkts vara anlagd och polisen har skrivit anmälningar om mordbrand vid båda bränderna.

https://svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/kraftig-brand-vid-skola-i-ostra-ersboda
https://www.expressen.se/nyheter/kraftig-brand-i-umea-vma-utfardat/
https://live.aftonbladet.se/supernytt

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •