Ebba Busch: Lilla Hjärtats öde får inte drabba fler

Sverige skakades i våras av Lilla Hjärtats öde som vi kunde läsa om i DN och svensk media. Flickan som blev omhändertagen av socialtjänsten redan på BB, men som senare skulle dö i sina föräldrars vård. Däremellan hade hon fått ett kärleksfullt hem hos familjehem. De tog hand om henne som om hon vore deras egen. Det hade de också fått reda på att hon skulle bli. Det skulle vara en ”uppväxtplacering”, Lilla hjärtat skulle alltså få växa upp i familjehemmet.

Men det fick hon inte. För den biologiska familjens rätt är stark. När mamman som övergivit barnet på BB, och pappan som var kriminell och missbrukare och som mamman erbjudits skyddat boende ifrån, krävde att återfå Lilla hjärtat hos sig, så fick de till slut det. Trots att hon rotat sig hos familjehemmet, trots att de tidigare bedömts utgöra en kraftig fara för henne, trots att hon inte en enda dag varit i deras vård.

Det slutade på det mest tragiska av sätt. Lilla hjärtat dödades. Hennes mamma dömdes nyligen som ansvarig. Pappans skuld kunde inte prövas, eftersom han också är död.

Detta hade kunnat undvikas. FN:s Barnkonvention säger att barnets bästa alltid ska komma först. Något som Sverige förbundit sig till sedan 1990 och som blev svensk lag ifrån årskiftet. Det har inte skett. Hennes bästa hade varit att stanna hos fosterfamiljen.

På torsdag kommer socialutskottet arbeta vidare med en Lex Esmaralda för att så småningom kunna genomföra nödvändiga lagändringar, bland annat en om vårdnadsflytt och att hindra att barn blir flyttade mellan olika familjehem.

Men det behövs göras mer. Straffet som mamman dömdes för, vållande till annans död är för lågt. Straffet för grovt vållande till annans död är fängelse på mellan ett och sex år. Mamman dömdes endast till 18 månader fängelse för detta, därtill till tre månaders fängelse för narkotikabrott efter att hon fått s k mängdrabatt. Det är inte acceptabelt. Vi behöver ändra reglerna för straffmätning i Sverige. Grova och hänsynslösa brott, vilket handlar om i detta fallet, måste straffas hårdare. Vi vill förändra straffskalorna så att mängdrabatten oftare tas bort och ser över regeln som säger att rätten helst ska döma ett lägre straff än fängelse. Domstolen bör i högre utsträckning användas sig av hela straffskalan.

Vi kristdemokrater lovar att göra vår del för att det här inte ska behöva hända igen.

(Bilden är en skärmdump från DN:s rapportering om Lilla Hjärtat)

Ebba Busch på facebook


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *