Ny misstänkt anlagd brand i Lundaområdet, denna gången på lantbruksuniversitetet i Alnarp

| 12 augusti, 2020

Vid 4.15-tiden på onsdagsmorgonen gick ett automatiskt brandlarm igång vid lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Lund. När räddningstjänsten kom till platsen så stod en byggnad på skolan i ljusan låga. Enligt uppgift från räddningstjänsten är det en större träbyggnad som brinner och styrkor från Lomma, Burlöv, Jägersro, Löddeköpinge, Staffanstorp och Veberöd har arbetat med 20 enheter för att hindra branden från att sprida sig vidare från den byggnad som brinner.

Vid 6.30-tiden arbetade fortfarande fortfarande ett 15-tal enheter på platsen men befäl på räddningstjänsten säger att om någon timma är där nog inte mer än 3-4 enheter kvar då byggnaden då nog är helt nerbrunnen. Men räddningstjänsten kommer även efter att byggnaden är nerbrunnen vara kvar hela förmiddagen och kanske in på eftermiddagen också för att genomföra eftersläckningsarbete.
Rektorn på lantbruksuniversitet, Håkan Schroeder var under morgonen bedrövad över branden och att en sådan vacker gammal träbyggnad försvann på det här viset.

Polisen utreder branden som mordbrand, och i samband med att branden rasade så genomförde polisen personkontroller i och utanför Lund. Vid en sådan kontroll griper polisen en man i 27-årsåldern. Han är nu misstänkt för att ha anlagt branden på lantbruksuniversitet. Enligt polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford så påträffades mannen i Lund.
Hon säger: ”Vi tyckte han blev intressant i samband med vad som hänt. Men jag kan inte kommentera vidare om varför han blev det.”

Mannen sitter nu frihetsberövad och kommer under onsdagen att förhöras av polisen. Därefter kommer en åklagare att kontaktas.

https://www.expressen.se/kvallsposten/brand-i-lomma-misstanks-vara-anlagd/
https://svt.se/nyheter/lokalt/skane/brand-pa-lantbruksuniversitetet-i-lomma

Uppdatering:
Dekanen och rektorn Håkan Schroeder vid Alnarps lantbruksuniversitet står under onsdagsmorgonen och betraktar förödelsen efter branden.
Han säger: ”Det är väldigt beklagligt att vi drabbades av den här branden.”
Enligt Schroeder så var det en kulturhistoriskt värd träbyggnad som gått förlorad i lågorna. Och även om byggnaden till största del användes som förråd nu så användes en del av lokalerna till posthantering, och de vet att där är post som är förstörd men ännu inte i vilken omfattning. Trots branden så räknar lantbruksuniversitet med att starta sin verksamhet vid terminsstarten om någon vecka.

https://svt.se/nyheter/lokalt/skane/anstalld-pa-alnarp-kulturhistorisk-varde-som-brann-upp

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *